Történet

A Szegedi Deákok Kosárlabdázó Egyesülete (rövidített nevén SZEDEÁK) 1992-ben alakult meg.  A név a szegediségen kívül arra is utal, hogy az egyesület sportolói diákok, s bázisuk pedig a Deák Ferenc Gimnázium volt. 1995 őszén – az NB II. bajnokság megnyerése után – az NB I. B csoportban indulhatott a SZEDEÁK, kiegészülve a Szegedi Postás játékosaival. A folyamatos munka meghozta az eredményét, és a nagy álom végül 2001-ben valósult meg: a csapat feljutott az NB I. A csoportba. A 2001-2002-es és a 2002-2003-as évad a csoda volt a SZEDEÁK számára. A keret kilencven százaléka továbbra is saját nevelésű, szegedi születésű játékosokból állt. A profikkal és külföldi játékosokkal felvértezett csapatok bajnokságában a SZEDEÁK így is megállta a helyét, stabil bennmaradó volt mind a két szezonban.

2003-ban az NB I. A csoportos csapat – annak ellenére, hogy a bajnokság 9. helyén végzett – az anyagi lehetőségek beszűkülése miatt kénytelen volt visszalépni az élvonalbeli indulás lehetőségétől. Az egyesület által kinevelt játékosok többsége az A csoport más csapataihoz igazolt. A 2003-2004-es, valamint a 2004-2005-ös szezonban a megmaradt utánpótlás-bázissal újra az NB II-ben szerepelt a felnőtt SZEDEÁK. Mivel a támogatások tovább csökkentek, 2005-re az egyesület vezetőségének döntenie kellett, hogy a rendelkezésre álló forrásokból a több mint százfős utánpótlást tartja fenn, vagy a felnőtt NB II-es csapat létezését biztosítja. Az egyesület vezetése az utánpótlás fenntartása mellett tette le a voksát, és kénytelen volt felvállalni azt a döntést, hogy szünetelteti a felnőtt csapat működését. Több mint 50 év után a 2005-2006-os szezon volt az első évad, amikor Szegednek nem volt felnőtt férfi kosárlabdacsapata a Nemzeti Bajnokságban.

Bár a támogatások csökkenése miatt egyre nehezebb volt az egyesület működésének fenntartása, a szakmai munka továbbra is magas színvonalon folyt. A SZEDEÁK utánpótlás csapatai az MKOSZ által kiírt korosztályos bajnokságokban folyamatosan az élmezőnyben végeztek, többek között országos 3., 4., 7. helyet tudva magukénak.

Az újjászületést a 2006-os év nyara hozta meg, miután a SZEDEÁK irányítását elnökként Dr. Kardos Péter vette át. Látva a klub heroikus küzdelmét a túlélésért, és az utánpótlás területén elért kimagasló eredményeket, a Szegedi Tudományegyetem és a SOLVO Biotechnológiai Zrt. vezetői úgy döntöttek, hogy a SOLE-MIZO Zrt. mellett az egyesület főtámogatóivá lépnek elő.

A felnőtt csapat újra összeállt, és SZTE-SZEDEÁK néven benevezett a Nemzeti Bajnokság II. osztályába, ahol egy csodálatos szezon végén bajnokságot nyert. 2007 őszétől az SZTE-SZEDEÁK az NB I. B csoportjában folytatta a küzdelmeket. Az utánpótlás is új lendületet kapott, az SZTE-SZEDEÁK korosztályos csapatai egyre bővülő létszámmal és egyre eredményesebben vettek részt az utánpótlás bajnokságokban.

A szegedi férfi kosárlabda a városi sportéletben egyre közelebb került a népszerűségéhez méltó helyhez. A felnőtt csapat a B csoportban előbb a 13., majd a 9. helyen zárt, végül 2010 májusában a másodosztály bajnokaként ismét feljutott az élvonalba. A fiúk újoncként nem vallottak szégyent: a csapat – Dél-Konstrukt-SZTE-SZEDEÁK néven – többek között a 2008-as bajnok Falcót és a 2009-es aranyérmes Paksot legyőzve a 2010-2011-es bajnokság 11. helyén végzett.

2011-ben a Szegedi Deákok Kosárlabdázó Egyesülete és az LP Invest Kft. megalapította a SZEDEÁK Kosárlabda Nonprofit Kft-t, mely Maronka Zsolt ügyvezetésével átvette a teljes utánpótlás nevelés feladatát. Beindult a SZEDEÁK Törpkosár programja, mely keretében az általános iskola alsó tagozatában immáron közel 300 gyermek ismerkedhet meg a kosárlabdázás alapjaival.

A klub stabilitása és fejlődése a következő évek szereplésén is nyomon követhető. A 2011-2012-es idényben – immár Naturtex-SZTE-SZEDEÁK-ként – a csapat újra a 11. pozícióban zárt, majd 10. lett, a 2013-2014-es szezon végén pedig – beállítva az addigi legjobb eredményt – a 9. helyet szerezte meg.

A 2014-2015-ös szezon kezdetén az Egyesület és a SZEDEÁK Nonprofit Kft. által alapított PROFIKOSÁR Kft. – Bonifert Domonkos vezetésével – átvette a felnőtt csapat működtetését. Az új szervezeti keretek közt, de a korábban már hozzánk csatlakozó Nikola Lazic szakvezetésével, valamint a Naturtex Kft. és a Szegedi Tudományegyetem hosszú időre nyúló partnerségével vághattunk neki az új szezonnak.

A 2014-2015-ös évad a klub történetének addigi legnagyobb sikerét hozta. A Szedeák egymás után szállította a szebbnél szebb győzelmeket, és fennállása során először bejutott a magyar bajnokság legjobb nyolc együttese közé. Csapatunk a rájátszásban is remekül helytállt: noha a bajnoki negyeddöntőt 3-0-val elveszítettük a későbbi aranyérmes Szolnoki Olaj ellen, a párharc során két mérkőzésen is reális esélyünk volt a győzelemre. A Szolnok végül úgy lett aranyérmes, hogy egyetlen vereséget sem szenvedett a playoffban.

2015 nyarán másodedzőként Milenko Topics is csatlakozott a szakmai stábhoz. A korábbi világbajnok szerb kosaras tudásával, tapasztalatával és személyiségével két éven át segítette a felnőttcsapatot és utánpótlásunk legtehetségesebb játékosait.

Az újabb mérföldkövet a 2016-2017-es szezon jelentette: a remek bajnoki szereplésnek köszönhetően csapatunk kiharcolta a részvételt a Magyar Kupa nyolcas döntőjében. A győri kupahétvége negyeddöntőjében remek játékkal győztük le a Pécs gárdáját, és bejutottunk az elődöntőbe. A fináléba kerülésért lejátszott mérkőzésen nagy csatára késztettük a Szolnokot, és bár az újabb bravúr elmaradt, a fiúk nem akartak üres kézzel hazatérni. A bronzérem reménye elképesztő energiákat mozgósított csapatunkban, és az emberfeletti küzdelem jutalma nem is maradt el. A Szedeák legyőzte a jóval esélyesebbnek tartott Körmendet, és története során először érmet szerzett a Magyar Kupában!

A kupasiker után – a szezon folytatásában – az NB I-ben is egymást érték a bravúrok, és a bajnoki középszalasz végén egyetlen dobott ponton múlott, hogy nem sikerült bejutni a playoffba.

2017 nyara változást hozott a kispadon: Nikola Lazics három és fél év után távozott Szegedről. A klub vezetése Andjelko Mandicsot nevezte ki vezetőedzőnek, a másodedzői pozíció pedig a Szedeák korábbi emblematikus játékosáé, Kiss Zsolté lett. Csapatunk abban a reményben vágott neki a 2017-2018-as bajnokságnak, hogy újabb nagy győzelmekkel ajándékozza meg egyre népesebb és lelkesebb szurkolótáborát.

Győztes mérkőzésekben éppenséggel nem volt hiány, ám az alapszakasz végén a csapatnak be kellett érnie a 10.hellyel és ebből a pozícióból már a középszakaszban sem sikerült elmozdulni.

Jött a 2018-2019-es évad, amely az előzőnél jóval több izgalmat hozott, sajnos nem a remélt “irányban”. Az alapbajnokság befejezésekor a Szedeák az utolsó előtti helyen állt és mivel javítani a középszakaszban sem tudtunk, osztályozót kellett játszani a bennmaradásért a sereghajtó TF-Budapest együttesével.

A hazai pályán aratott 81-73-as győzelem után a fővárosban elképesztő izgalmak közepette, az utolsó negyedbeli tízpontos hátrányt óriási szívvel ledolgozva 78-77-re nyertünk és meghosszabbítottuk élvonalbeli tagságunkat.

Nem kezdődött jól a következő szezon sem, így klubunk vezetése 2019 novemberében úgy döntött, edzőváltással igyekszik új impulzust adni a csapatnak: Andjelko Mandicsot Szrecsko Szekulovics váltotta.

A Falcóval 2008-ban bajnoki aranyérmet szerző szerb tréner kinevezése meghozta a remélt javulást, ám a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában az MKOSZ úgy döntött, félbeszakítja és befejezettnek nyilvánítja a bajnokságot.

Ekkor még nem is sejthettük, hogy az élet a következő két évben duplán kárpótol bennünket.

A 2020-2021-es bajnoki kiírásban a Szedeák egymás után aratta a nagyobbnál nagyobb győzelmeket és Govens Darrin vezérletével többek között Székesfehérváron, Körmenden és Szolnokon is nyerni tudott. Az alapszakasz harmadik helye pályaelőnyt jelentett a rájátszás első fordulójában. Elindult a playoff és a Szekulovics-legénység 3-0-val kisöpörte a Paksot, majd az elődöntőben heroikus csatára késztette a toronymagas favorit Falco gárdáját. A párharcban 3-1-re végül a szombathelyiek bizonyultak jobbnak, ám az a hangulat, amit az 1500 szegedi szurkoló a második és a negyedik meccsen teremtett, életreszóló élményt jelentett. Az idény során nyújtott teljesítményt a bronzcsata koronázta meg, amelyet csapatunk 2-0-ra megnyert a Debrecen ellen, és a szegedi férfi kosárlabdázás történetének legjobb eredményét produkálva, harmadik helyen zárt.

Magasan volt tehát a léc, és hamarosan még magasabbra került!

2021 novemberében Szrecsko Szekulovics váratlanul lemondott, helyére az addigi másodedző, Simándi Árpád lépett és a folytatásban a másik klublegenda, Kiss Zsolt segítségével irányította a szakmai munkát. Csapatunk kiváló bajnoki szereplésével kivívta a szereplést a 2022.évi Magyar Kupa nyolcas döntőjében és ott újabb történelmi magasságba jutott. A negyeddöntőben a címvédő Falco, az elődöntőben az Alba Fehérvár hajtott fejet, és büszkeségünket a Szolnoki Olaj döntőbeli 100-72-es győzelme sem árnyékolta be. A 2021-es bajnoki bronzérem után tehát egy szenzációs Magyar Kupa-ezüst is bekerült a vitrinbe.

A dicsőséges szezonnak azonban ezzel még nem volt vége: a Szedeákkal először fordult elő, hogy két egymást követő évben is bejutott a bajnoki playoffba. Nyolcadik kiemeltként ellenfélül a Falcót kaptuk és a történelem megismételte önmagát. Az egy évvel korábbi elődöntőhöz hasonlóan a 2022-es negyeddöntőt is 3-1-re nyerték a vasiak, a szegedi közönség pedig bajnokokat megillető ünneplésben részesítette kedvenceit.