2022 után újabb ezüstérem a kupában

Nem sikerült nyerni a döntőben, ezüstéremmel térhettünk haza Budapestről.

Akárcsak két éve Debrecenben, így 2024-ben Budapesten is a Szolnok volt az ellenfelünk a Zsíros Tibor magyar kupa döntőjében.

Noah Locke kosara nyitotta a finálét, ám minden kosarunkra volt válasza ellenfelünknek. 6–6 után azonban jött Bognár Kristóf hármasa, majd elkezdtük kiépíteni az előnyünket, nagyszerűen védekeztünk, és Ryan Woolridge támadólepattanó után visszatett labdáját követően már hét ponttal vezettünk 25–18-nál, amikor időt kért a Szolnok. A lepattanókat a folytatásban is kontrolláltuk, és a Szolnok ugyan Pongó hármasa után egylabdára jött fel (25–23), de a második negyedben megérkeztek a távoli dobásaink. Brendan Bailey, majd Zsíros Péter egymás után kétszer is betalált a triplavonalon túlról, 38–30, ismét magához hívta az övéit Oliver Vidin. Kétszámjegyű különbség Ryan büntetői után alakult ki, amikor 42–32-re vezettünk, majd Lake ugyan felezett a vonalról, de ezzel is 11 pontos előnyünk volt A félidő hajrájában viszont nem tudtuk megtartani ezt a különbség, a Szolnok négy pontra jött fel a nagyszünetre, 47–43-as vezetéssel mehettünk el a félidőre.

Lake begyűjtött két hibát, így magasemberünk négy faulttal állt a harmadik negyed elején. Wiggins büntetőivel kiegyenlített a Szolnok a 22. percre (47–47), majd Lukács közelijével a vezetést is átvette. Nyolc szolnoki pont után tudtunk betalálni, majd Zsíros triplájával ugyan sikerült vezetnünk, de 56–55-nél jött öt szolnoki pont. Durham előbb egy kettest, majd egy triplát is bedobott, amivel már több mint tízpontos hátrányba kerültünk a negyed végéhez közelítve. Védekezésben ekkor sajnos nem tudtuk megállítani a Szolnokot, a kimaradt lehetőségeket, hibákat pedig megbüntette a Szolnok, amely Rudner hármasa után 14 pontos előnyt épített ki, így 62–76-ról vághattunk neki az utolsó negyednek.

Innentől már nem tudtunk megújulni, a Szolnok pedig megmaradt a korábbi ritmusnál, és az utolsó öt percre húszpontos hátrányba kerültünk. 67–87 után már nem tudtunk lényegében közelebb jönni, végül 90–86-os vereséget szenvedtünk a fináléban, így akárcsak 2022-ben, ezúttal is ezüstérmet szereztünk a magyar kupában, miután a negyeddöntőben a Körmendet, az elődöntőben pedig a Falcót győztük le.

SZTE-Szedeák–Szolnoki Olajbányász 80–96 (27–23, 20–20, 15–33, 18–20)
Zsíros Tibor férfi kosárlabda magyar kupa, döntő. Budapest, BOK csarnok 2000 néző. Vezette: Földházi, Benczúr, Farkas G.
SZTE-Szedeák: WOOLRIDGE 18, Locke 11/3, Cohill, Bognár 11/3, Lake 9. Csere: Balogh 2, Bailey 17/6, Mucza 3, Zsíros 9/9, Mayer, Bella, Csornai. Vezetőedző: Simándi Árpád.
Szolnoki Olajbányász: JOVANOVICS 17, Eads 12, Lukács 12, Rudner 9/9, WIGGINS 18. Csere: THOMAS 14/3, Pallai, Révész 2, Pongó 5/3, Durham 7/3, Sebők, Vincze. Vezetőedző: Oliver Vidin.
Kipontozódott: Lake (35.).

Simándi Árpád: Összességében most csalódott vagyok, mert azt gondolom, volt esélyünk. A második negyed végén, de leginkább a harmadik negyed elején másfajta Szolnokot láthattunk a pályán és erre rosszul reagáltunk, nem volt válaszunk az agresszív védekezésre. A dobások sem úgy ültek, mint az elődöntőben, sokat hibáztunk, ennek következtében a védekezésünk is kissé szétesett, elfáradtunk. Büszke vagyok a srácokra, negyven percen keresztül küzdöttünk, megtettünk mindent azért, hogy miénk legyen az aranyérem, sajnos nem sikerült megszerezni.

(Fotó: Kamenik Balázs)