A negyedik negyedben fordítottunk a Nyíregyháza ellen

Az utolsó negyedben állva hagytuk a Nyíregyházát.

Néhány nappal a DEAC elleni mérkőzést követően újabb hazai találkozó várt ránk, ezúttal a sereghajtó Nyíregyházát fogadtuk az újszegedi sportcsarnokban.

Rosszul kezdtük a meccset, Pipiras két triplája között csak Roberson büntetője és Nicholson kosara érkezett, 3–6. A vendégek légiósa a folytatásban is ritmusban maradt, vezérletével már 8 ponttal vezetett a Nyíregyháza, amikor időt kértünk, 5–13. Ezt követően sem ment a játék, a szabolcsiak hamar több mint tíz ponttal vezettek. 18–33-nál már 15 pontos hátrányban is voltunk a második negyedben, de ekkor jött egy 7–0-ás futás, amivel sikerült zárkóznunk, Desmond Washington jegyezte az első hármasunkat, 25–33-nál pedig a vendégek kértek időt. Ekkor viszont jött megint Pipiras, nem sikerült tovább faragnunk, pontjaival pedig 40–25-re vezetett az ellenfelünk. A félidőt bár Bognár Kristóf hármasa zárta, de ez is csak azt jelentette, maradt a 15 pontos hátrányunk – pocsék első félidőt zártunk.

A harmadik negyedben már a húsz pontot is elérte a hátrányunk, nem sikerült közelebb jönni: 34–54-nél hússzal vezetett a Nyíregyháza. Innen sikerült közelebb lépni, a negyed felénél 11 pontra csökkent a hátrányunk, feszesebb lett a védekezésünk, és 45–56-nál kértek időt a vendégek.
Ezt Washington dudaszós hármasa követte, így már tízen belülre jöttünk, de ennél közelebb már nem tudtunk jönni – sőt, a Nyíregyháza Perry triplájával ismét kétszámjegyűvé változtatta a különbséget, így 52–63-ról várhattuk az utolsó negyedet.

Ekkor viszont minden megváltozott: 14–0-ával kezdtük az utolsó játékrészt, jöttek a triplák, Roberson egyenlített 63–63-nál, majd Washington kettő plusz egyes akciója után már vezettünk is, 66–63. Teljes fordulat, állva hagytuk az ellenfelünket, Desmond Washington pedig egészen elképesztő perceket produkált, irányítónk sorra szerezte a hármasokat, majd Nicholson is hozzátett egyet kintről, 79–70-nél már kilenc ponttal vezettünk. A tízet is átlépte az előnyünk, és innen már lehoztuk a mérkőzést: az utolsó negyedben óriásit fordítva, húszpontos hátrányból végül 11 ponttal, 85–74-re nyertünk, és legyőztük a Nyíregyházát. Folytatás szombaton a Szolnok otthonában.

Naturtex-SZTE-Szedeák–Nyíregyháza 85–74 (18–25, 16–24, 18–14, 33–11)
Tippmix férfi kosárlabda NB I./A csoport, 21. forduló. Szeged, újszegedi sportcsarnok, 800 néző. Vezette: Papp, Farkas, Fodor.
Naturtex-SZTE-Szedeák: WASHINGTON 29/15, Polányi, Nicholson 17/3, Bognár 12/3, Roberson 14. Csere: Person 13, Kerpel-Fronius, Balogh. Vezetőedző: Nikola Lazics.
Nyíregyháza: PERRY 22/3, Bazsó 5/3, Kiss B. 5/3, PIPIRAS 29/12 Copes 10. Csere: Kone 3, Dickerson, Fazekas. Vezetőedző: Darko Radulovics.

Nikola Lazics: – Nagyon érdekes meccs volt. A mai mérkőzés megmutatta az egész szezonunkat. Gratulálok a fiúknak, mert a második félidőben főleg védekezésben nagy energiával játszottunk. Az első félidei teljesítményt nagyon nehéz megmagyarázni. Ha így tudunk játszani a továbbiakban is, mint a második félidőben nem lesz gond. Az első félidőben mintha pályán sem lettünk volna, a szünet után azonban több lepattanót szedtünk, jobban dobtunk, és végül fontos győzelmet szereztünk. Két nagyon nehéz mérkőzés vár ránk, de a legfontosabb, hogy próbáljunk úgy játszani, ahogy a második félidőben tettük.

Desmond Washington: – Az első félidőben energia nélkül játszottunk, pedig ugyanazokat a dolgokat igyekeztünk végrehajtani, amiket edzéseken is. A szünetben muszáj voltunk változtatni, nagyobb energiával kellett játszanunk, főleg védekezésben, nem engedhettünk annyi könnyű kosarat ellenfelünknek, onnantól kezdve pedig minden egyserűbbé vált. Egész szezonban megmutattuk, hogy bárkivel képesek vagyunk felvenni a versenyt, minden meccsen ugyanazzal a hozzáállással játszottunk. Bárkit képesek vagyunk legyőzni, és ma is megmutattuk, húszpontos hátrányból is képesek vagyunk fordítani.

Darko Radulovics: – Minden idegenbeli meccs nehéz, de ma harminc percen keresztül kontrolláltuk a játékot. Az utolsó tíz percben elkapkodtunk néhány támadást, védekezésben pedig nem volt válaszunk Washingtonra, akit nem tudtunk levédeni. Ez egy komoly lecke számunkra, limitálnunk kell az ilyen lefagyásokat, mint a negyedik negyedben. Tudom, hogy még kétszer találkozunk a Szegeddel, megpróbálunk kitalálni valamit majd azokra a meccsekre, mert tudjuk, hogy Washington milyen képességű játékos.

Bazsó Brúnó: – Gratulálok a Szegednek, egy nagyon komoly meccset tudtak megnyerni! Három negyeden keresztül a mi akaratunk érvényesült, azt csináltuk, amit megbeszéltünk, sajnos a negyedik negyedben Washington a kezébe vette az irányítást, 17 pontot dobott, ezt nem szabadott volna engednünk, ezzel megnyerte a Szeged a meccset.