A triplák eldöntötték

Nem volt ellenszerünk a szolnoki védekezésre.

Legutóbb az áprilisi kupadöntőben találkoztunk a Szolnokkal, most viszont bajnokin fogadtuk őket az újszegedi sportcsarnokban: továbbra sem volt bevethető Kerpel-Fronius Balázs és Szatmári Zsombor.

Szubotics büntetője nyitotta a meccset, amire Milics Sztarovlah és Desmond Washington révén öt ponttal válaszoltunk. Mindkét oldalon nehezen indult be a játék, nem a támadójátékról szólt az első negyed, amelynek végén viszont ellépett a Szolnok öt ponttal, hiszen a csapatunkban nevelkedett Révész Ádám kosara zárta az első negyedet.

Szolnoki kosárral indult a második tíz perc is, így már hétpontos hátrányban voltunk, de Washington triplájával, majd a technikaiért járó büntetőjével három pontra zárkóztunk. Pontos volt viszont kintről Durham is, így a 31–25-re vezetett a Szolnok, amikor a negyed felénél időt kértünk. Sültek a szolnoki távoli dobások a folytatásban, Szubotics egyet, Durham pedig kettőt is beemelt, így 27–37-nél tízpontos hátrányba kerültünk. Hat pontra visszajöttünk, másfél perccel a nagyszünet előtt a Szolnok kért időt 31–37-nél. Ezt azonban Washington ziccere, majd Sztarovlah büntetői követték, így 35–37-nél még az egyenlítésért is támadhattunk. Ez az akció kimaradt, ellenben négy másodperc alatt még végigrohant a Szolnok, így egál helyett négypontos hátrányban voltunk a nagyszünetre, 35–39.

A harmadik negyedben ismét sikerült felzárkóznunk egy labdára, de 43–45-nél újra kimaradt a támadásunk. A Szolnok ekkor megint egy dudaszós, nehéz hármast szerzett, majd egy szempillantás alatt kilenc pontos hátrányban találtuk magunkat. Hiába zárkóztunk fel ismét, jóformán mindent kezdhettünk elölről.

A negyedik negyednek hétpontos hátrányból, 50–57-ről futhattunk neki, de nem tudtuk kihasználni azt, hogy közel három percig nem dobott kosarat a Szolnok. Gavin triplájával nyolc volt a hátrányunk, amikor időt kértünk 52–60-nál. Ekkor azonban megint jöttek a szolnoki hármasok, mi pedig támadásban nem tudtuk ezeket ellensúlyozni. Az utolsó percekre már nem volt éles a meccs, a Szolnok olykor a szerencsével sem állt hadilábon, de védekezésére nehezen találtuk az ellenszert, így vereséget szenvedtünk. Folytatás szerdán a Körmend ellen, szintén itthon.

Naturtex-SZTE-Szedeák–Szolnok 65–76 (17–22, 18–17, 15–18, 15–19)
Tippmix férfi kosárlabda NB I./A csoport, 10. forduló. Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1000 néző. Vezette: Kapitány, Goda, Kovács.
Naturtex-SZTE-Szedeák: WASHINGTON 24/6, Polányi 2, Starovlah 11/3, Bognár K. 7, ROBERSON 11. Csere: Filipovics 1, Person 7, Balogh 2, Kovács Á. Vezetőedző: Simándi Árpád.
Szolnok: DURHAM 19/12, Gavin 9/6, Barnes 3/3, Williamson 4, SZUBOTICS 17/9. Csere: Révész 8, Rudner 5/3, Pongó 3/3, Lukács 8. Vezetőedző: Gasper Potocnik.
Kipontozódott: Pongó (36.)

Simándi Árpád: – Nehéz bármit is mondanom… A Szolnok egy jó csapa,t ezt megmutatta, és megérdemelten nyert. A második félidőt rosszul kezdtük, onnantól kezdve pedig futottunk az eredmény után, de egy ilyen csapat ellen nem fér bele az, hogy akár fél perces kihagyásunk is legyen. Volt pár buta eladott labdánk, és rosszul is dobtunk, egy ilyen csapat ellen pedig ez nem fér bele. Nincs sok időnk szomorkodni ezen, hiszen szerdán jön a Körmend, megpróbáljuk addigra összeszedni magunkat. Köszönjük a szurkolóink biztatását!

Milics Sztarovlah: – Egy nagyon kemény meccset játszottunk egy erős ellenféllel szemben. A második félidőben nem volt válaszunk a Szolnok kemény védekezésére, hoztunk néhány rossz döntést, és elvállaltunk rossz dobásokat, ez alól nem vagyok kivétel én sem. A Szolnok megérdemelten nyert, ugyan nem adtuk fel a legvégéig, de nem voltunk elég koncentráltak.

Jimmy Gavin: – Az edzőnk remekül összerakta a taktikát, hogy állítsuk meg a Szegedet. Egy nagyon veszélyes csapat ellen játszottunk, amely sokoldalúan képes megbüntetni ellenfeleit, azonban a meccs nagy részében sikerült megállítatunk őket.

Gasper Potocnik: – Gratulálok a csapatomnak, egy nagyon nehéz meccsen vagyunk túl, sosem könnyű Szegeden játszani. A meccs nagyrészében nem találtuk a megfelelő ritmust, az eladott labdáinkból pedig több kosarat is szerzett a Szeged. A játékosok azonban remek munkát végeztek, a védekezésünk nagyszerű volt. Amikor megfelelően járt a labda, akkor megvoltak a tiszta helyzeteink, amiket értékesítettünk is. Büszke vagyok a játékosaimra a mai teljesítményük miatt, értékes győzelmet aratunk, és dolgozunk tovább.

(Fotó: Faragó Imre)