A vereség ellenére is ott vagyunk a kupában

Győzött az Alba, de ott lehetünk a kupa nyolcas döntőjében.

Jesse Hunt nélkül fogadtuk az Alba Fehérvárt a karácsony előtti, alapszakasz első felét záró fordulóban: légiósunk hátproblémái nem jöttek rendbe, így nem lehetett ott a társakkal.

A vendégek kezdték jobban a meccset, és hamar tízpontos előnyt építettek ki maguknak. Innen ugyan sikerült zárkózni, de az Alba irányította a meccset: ráadásul sok eladott labdánk és kihagyott büntetőnk volt a nagyszünetig. Az Alba tartotta tíz pont körüli előnyét, amikor igazán közel tudtunk volna kerülni, akkor mindig jött egy tripla a vendégektől. Az első félidőben hetet is bedobtak távolról, és történt ez a félidő hajrájában is, amikor közelebb léphettünk volna, megnyomta az Alba az utolsó perceket, és 14 ponttal vezetett a szünetben.

A harmadik negyedet két triplával indítottuk, ekkor jött az Alba időkérése. Csakhogy erre gyors öt ponttal válaszoltak, és ismét ott találtuk magunkat, ahol a nagyszünetben álltunk. Visszajöttünk ugyan tíz pont körülre, de ennél közelebb már nem sikerült. Az Alba a végén is kulcsfontosságú hármasokat szerzett, és kevesebb hibával játszott – hiába uraltuk a lepattanókat, ezt nem tudtuk pontokra váltani, így végül 11 ponttal nyertek a fehérváriak.

A vereség ellenére azonban mi is ott vagyunk a magyar kupa nyolcas döntőjében, hiszen az Oroszlány hosszabbítás után kikapott a Szolnoktól, mindez pedig azt jelenti, hogy bármilyen eredményt is hozzon a hétfői Körmed-ZTE meccs, annak eredményétől függetlenül ott vagyunk a legjobb nyolc csapat között, akik a kupában csatázhatnak majd egymással.

Ami a bajnokságot illeti, a karácsonyi ünnepeket követően, hétfőn a Szolnoki Olajbányász lesz az ellenfelünk az újszegedi sportcsarnokban.

Naturtex-SZTE-Szedeák–Alba Fehérvár 78–89 (16–22, 16–24, 22–19, 24–24)
Tippmix férfi kosárlabda NB I./A csoport, 13. forduló.
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1000 néző.
Vezette: Kapitány, Nagy V., Györfy.
Naturtex-SZTE-Szedeák: PERSONS 26/9, Cook 12/3, Szatmári, BOGNÁR 14, Alston 12/6. Cserék: Keller 3, Kerpel-Fronius, Balogh 3, Polányi 2, Filipovics 6, Mayer. Vezetőedző: Simándi Árpád.
Alba Fehérvár: Pongó 8/6, VOJVODA 20/6, Smith 8, FAKUADE 13, Omenaka 3. Cserék: Stark 13/3, Takács Mi., Lukács 5/3, Balsay 3/3, Szabó Zs. 4, Laksa 12/9. Vezetőedző: Matthias Zollner.

Simándi Árpád: – Az első félidőben nagyon gyengén játszottunk, ott több mint tíz pontos hátrányt összeszedtünk. A szünet után jobban játszottunk, talán annyi idő kellett, hogy hozzászokjunk az ellenfél agresszív védekezéséhez. Húsz perc előnyt egy ilyen jó csapatnak nem adhatunk. Tudunk, és kell is ennél jobban játszani, ha el akarjuk érni céljainkat. Köszönöm a szegedi közönség támogatását, ismét remek hangulatot teremtettek. Mindenkinek boldog karácsonyt kívánok!

Filipovics Stefan: – Gratulálok az Albának a győzelemhez! Egész meccsen üldöztük őket, de nem tudtuk megfordítani a meccset. Ellenfelünk agresszívabban játszott, de innentől a következő meccsre fókuszálunk.

Matthias Zollner: – Úgy érzem, sikerült ismét fejlődnünk játékban, azonban a védőlepattanókkal akadtak problémáink. Furcsának tartom, hogy ellenfelünk harminc büntetőt dobhatott, ez sok mindent megmagyaráz, és ezen dolgoznunk kell. A győzelem miatt boldogok lehetünk, de ha ezt a két dolgot ki tudjuk javítani, akkor még könnyebb győzelmeket arathatunk, és tovább fejlődhetünk.

Jonathan Stark: – Mindig győzelmi szándékkal lépünk pályára, boldogok vagyunk, hogy ez most is sikerült. Védekezésben azonban van még hova fejlődnünk, ez egy fontos része a játéknak, és ebben fejlődnünk kell ahhoz, hogy a következő lépést is megtegyük.

(Fotó: Karnok Csaba, Délmagyarország)