Az első megvan

Legyőztük a TF Budapestet, megőriztük a pályaelőnyt, szerdán lezárhatjuk a párharcot.

Szép számú szurkolósereg előtt kezdődött a bennmaradásról döntő Naturtex-SZTE-Szedeák – Serco-TF Budapest párharc első mérkőzése.

Az első negyedet jobban kezdte a TF, azonban nem engedtük el messzire ellenfelünket. Az idő teltével egyre jobban kezdett összeállni a játékunk, Juhos Levente hármasával a negyed utolsó percében egyenlítettünk. (19-19) A folytatásban átvettük a vezetést is, Marko Boltics pedig sorra szállította a gólpasszokat: irányítónk tarthatatlan volt, miközben jöttek a triplák is: Wirth Ádám és Ante Krapic is szórta a távolikat, ennek köszönhetően a szünet előtt már húsz ponttal, 46-26-ra vezettünk. Remekül védekeztünk, a TF támadásait abszolút kontrolláltuk.

A harmadik negyedet egy 10-0-s futással kezdtük, ekkor már a húsz pontot is átlépte a különbség. Clarknak köszönhetően azonban zárkózott a TF, amely nem adta fel a meccset: sőt, a negyedik negyed az amerikai légiós büntetői után előbb öt, majd négy pontra is feljött a fővárosi csapat. A hajrában a faultok és a büntetők kerültek előtérbe, előbb Beák, majd Krapic és Clark is kiszállt a meccsből kipontozódása miatt. Boltics gól plusz jó akciójával 78-70-re elléptünk bő két perccel a vége előtt, ekkor még McLane öt pontra egyszer visszahozta csapatát (78-73), de már nagyon kevés volt hátra. Rikalo elrontotta a triplát, Ponjavics viszont ekkor magabiztosan büntetőzött, amivel bebiztosította a győzelmünket: ahogy Andjelko Mandics is hangsúlyozta a találkozó előtt, nem a különbségen, hanem a győzelmen van a lényeg, hiszen így 1-0-ra vezetünk a párharcban.

Szerdán következik a második meccs, ha győzni tudnánk Budapesten, akkor bebiztosítanánk bennmaradásunkat.

Naturtex-SZTE-Szedeák – TF Budapest 81-73 (19-19,27-14, 19-20, 16-20)
Férfi kosárlabda NB I/A csoport, play-out, 1. mérkőzés. Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1200 néző. Vezette: Kapitány, Farkas G., Török.
Szedeák: BOLTICS 16/3, WIRTH 15/9, Ponjavics 17/3, Juhos 7/3, SULOVICS 19. Cserék: Krapic 7/3, Kerpel-Frónius-, Goldring -, Révész -.Vezetőedző: Andjelko Mandics.
TF Budapest: KRNJAJSKI 12/6, Buzás 1,Clark 17/3,McLane 12, BERGSTEDT 17. Cserék: Filipovics -, Szobi 1, Rikalo 7/6, Beák 6/6, Meleg -, Vezetőedző: Ales Pipan.
Kipontozódott: Krapic (36.), ill. Beák (34.), Clark (38.), Bergstedt (40.).

Andjelko Mandics: – Gratulálok a TF-nek a mai meccshez! A csatát megnyertük, de a háborút nem. Ilyen meccset vártunk, látszott a tét a két csapaton. Puhán kezdtünk, de a jó védekezésünknek köszönhetően sikerült meglépnünk húsz pontra. Egy picivel jobb koncentrációval kell játszanunk szerdán, de az a célunk, hogy a szezonban először nyerjünk Budapesten, és lezárjuk a párharcot, ehhez azonban jobban kell büntetőznünk is.

Wirth Ádám: – Nem jól kezdtünk, a tét jobban megfogott minket, de volt olyan 15 percünk, ahol uraltuk a meccset. Nem tudtunk ugyanilyen hőfokon folytatni a második félidőben, de a szívünk vitt előre, és behúztuk a meccset. 1-0 ide, szerdán szeretnénk befejezni a párharcot.

Ales Pipan: – Először is gratulálok a Szedeáknak! Ahogy várhattuk, egy nagyon nehéz meccs volt. Jól kezdtünk, de utána elveszítettük a koncentrációnkat. A második negyedben nagyon rosszul játszottunk, sok könnyű kosarat engedtünk ellenfelünknek, rosszul lepattanóztunk. A szünet után ugyan fel tudtunk zárkózni négy pontra, de a kulcsmomentumokban nem volt olyan játékosunk, aki befejezte volna az akciókat.

Beák Gábor: – Ismét fel tudtunk állni egy nagyon nehéz szituációból. Akadtak fegyelmezetlenségeink, ezeket kell kiküszöbölnünk, hogy nyerni tudjunk szerdán.

(Fotó: Karnok Csaba)