Bennmaradtunk az A csoportban

Tizenhárom ponttal is vezetett a TF Budapest, de végül győztünk, és lezártuk a párharcot.

Az volt a tét a TF Budapest elleni, második, a fővárosban rendezett play-out meccsen, hogy lesz-e sorsdöntő harmadik találkozó, vagy behúzzuk a második mérkőzést is, és bebiztosítjuk a bennmaradásunkat az NB I/A csoportban.

Ugyan az első percekben jól kezdtünk, viszont ezt követően sorra hagytuk ki a ziccereket és a távoli dobások sem akartak beesni. A TF viszont egyre jobban játékba lendült, egy 11-0-s futással fordítottak a hazaiak. A második negyed elején már a tíz pontot közelítette a külünbség a budapestiek javára, amit a csereként beállt Marko Rikalo tripláinak köszönhetően el is értek. Ezúttal is rengeteg fault és büntető jellemezte a találkozót, a roppant fizikális találkozóból azonban úgy tűnt, ezúttal a TF jön ki jobban, Ales Pipan csapata a nagyszünetben 11 ponttal vezetett.

Szobi szándékos faultjából Boltics két büntetőt dobhatott, amit értékesített is, majd jött Juhostól a hármas: rögtön csak hat pont volt közte. (45-39) Ponjavics egy gól plusz jóval jelentkezett, majd négyre csökkent a hátrányunk, de a TF időkérését követően azonban jött egy 7-2-es periódus, így kezdődhetett minden elölről.

59-52-ről kezdődhetett az utolsó negyed: a vége előtt nyolc perccel is még nyolc ponttal vezetett a TF. Ekkor jött azonban Ante Krapic, a horvát két roppant fontos hármast dobott, miközben Beákot kipontozódás miatt elveszítette a fővárosi csapat. Sőt, két gyors kosárral már gyakorlatilag utolértük ellenfelünket, egészen feljavult a játékunk az utolsó percekre – majd jött Wirth Ádám, és ő is elsüllyesztett két hármast, ekkor már nálunk volt az előny. (66-67) Sőt, Juhos Levente távolijával már hat pont volt az előny, és úgy tűnt, ez el is dönti a meccset.

Ekkor azonban jött egy trojka a túloldalról is, majd Clark dobhatott három büntetőt: ha bedobja mindet, egyenlő. Egyet azonban elrontott, így a győzelemért támadhattunk, Wirthet faultolták, viszont ő mindkét dobását kihagyta a vonalról. Egyetlen másodperce maradt a TF-nek 77-78-nál, Rikalo kezében pedig ott volt a labda a sarokban: a bosnyák hármasa viszont nem esett be, így megnyertük a meccset, azaz egyben a párharcot is, és bennmaradtunk az A csoportban.

Harmadjára tehát sikerült győznünk Budapesten, ezzel pedig egy nagyon kemény szezon ért véget számunkra. Az utolsó negyedben mutatott extra játékoknak köszönhetően sikerült idegenben is legyőznünk a TF-et, így nincs szükség harmadik meccsre: 2-0-ra nyertük a párharcot és bebiztosítottuk tagságunkat a következő évben is az A csoportban.

TF Budapest – Naturtex-SZTE-Szedeák 77-78 (18-13, 24-18, 17-21, 18-26)
Férfi kosárlabda NB I/A csoport, play-out, 2. mérkőzés. Budapest, Ludovika Aréna, 400 néző. Vezette: Cziffra, Tözsér, Csabai-Kaskötő.
TF Budapest: Krnjajski, Szobi 3/3, CLARK 26/9, McLane 13/3, BERGSTEDT 22/3. Csere: Rikalo 13/12, Buzás, Beák, Filipovics. Vezetőedző: Ales Pipan.
Naturtex-SZTE-Szedeák: Boltics 10, Wirth 9/9, PONJAVICS 17/3, JUHOS 18/6, SULOVICS 14. Csere: Kerpel-Fronius 2, Krapic 8/6. Vezetőedző: Andjelko Mandics.
Kipontozódott: Beák (34.).

Andjelko Mandics: – Gratulálok a TF-nek a mentalitásához, ez nem csak udvariasság a részemről. Edzőként nem volt részem hasonló párharcban, először is hálát adok Istennek, hogy bennmaradtunk. Játékosaim megmutatták, hogy milyen küzdőszellemmel rendelkeznek, hiszen több mint tízpontos hátrányt dolgoztak le. Nem is lehet felsorolni, mennyi problémánk volt az idén, nagyjából október végi formában vagyunk most. Nagyon köszönöm a játékosoknak, a szurkolóknak és a vezetőségnek az idei évet!

Juhos Levente: – Nagyon fizikális meccs volt. A végén kijött a plusz, amit a klubtól és a szurkolóktól kaptunk, nagyon kevés ilyen klub van, amely csak motivál ebben a helyzetben is, nem büntet. Megérdemlik a szegedi emberek, hogy jövőre is A csoportos legyen a csapat. Nehéz volt a TF ellen játszani, de úgy érzem, megérdemelten nyertünk, mert sok munkát raktunk bele ebbe a párharcba. Köszönünk mindent a csapat nevében!