Drámai meccsen jutottunk be a play-offba

Csak egyszer, 11 másodperccel a vége előtt vezettünk, de megnyertük a meccset, és ott vagyunk a rájátszásban!

Korábbi játékosunk, Djordje Dzseletovics két kosarával indult a meccs, majd Szatmári szerezte első pontjainkat. Dzseletovics egy hármast is bedobott, sőt, a negyed felénél 13–7-re vezetett a DEAC, és a hazaiak minden pontját Dzseletovics szerezte. Támadásban több ziccert kihagytunk, a negyed utolsó percéhez közelítve viszont Polyák bedobott egy hármast, így 19–12-es hátrányban voltunk, amikor időt kértünk. A negyedet Valerio-Bodon távolija zárta, így hiába Davis büntetői, 22–16-ra vezetett a DEAC.

Kerpel-Fronius Balázs hármasával ugyan feleztük a hátrányunkat, de Drenovac kosaraival hét volt közte, 28–21. Támadásban továbbra is nehezen találtuk a ritmust, miközben Valerio ziccerével már kétszámjegyű volt a különbség – igaz, csak pillanatokig, mert Davis is bekígyózott, majd Persons hármasával már csak öt maradt a hátrányunk, 32–27-nél, a negyed felénél kért időt a DEAC. Erre egy 8–0-ás hazai roham érkezett, 40–27-nél ismét időt kellett kérnünk. Háromperces kosárcsendünket Bognár törte meg, de ez is csak arra volt elég ekkor, hogy 13 pontra zárkózzunk, 42–29. A félidő utolsó percére 18 pontos hátránnyal fordultunk, de Davisé lett az utolsó szó: 47–31-re vezetett a DEAC, és csupán 34%-al dobtunk az első félidőben.

Cook trojkájával indult a második félidő, majd Persons is bedobott kettőt kintről, így tízen belülre jöttünk, 49–40. Befagyott az eredményjelző, amit Valerio-Bodon ziccere tört meg, de mielőtt újra nagyon meglépett volna a DEAC, jött Cook újabb két távolija, 55–46, sőt, Persons is triplázott. 55–49-re jöttünk fel, de Dzseletovics is bedobta kintről, majd egy leindítás után Gáspár használta ki a ziccerét, 60–49. Drenovac közelije zárta le a harmadik negyedet, így 11 pontot kellett eltüntetnünk az utolsó tíz percben, 62–51.

6–0-ával kezdtük az utolsó negyedet, így egy perc sem telt el, amikor időt kért a DEAC, 62–57. Persons a technikaiért járó büntetőt is bedobta, de négynél közelebb nem tudtunk jönni, sőt, Drenovac büntetőivel ismét tíz pont volt a hátrányunk hat és fél perccel a vége előtt, 71–61. Davis háromból kettőt dobott be a vonalról, majd Persons szerzett egy hármast, és megint visszajöttünk öt pontra, 71–66, ám ekkor elveszítettük Justin Alstont, aki kipontozódott. Persons hatodik hármasával egy labdára jöttünk fel, 74–71-nél azonban Polyák válaszolt egy betörés után. Kerpel-Fronius Balázs hármasával egyenlővel fordultunk az utolsó két percre, 76–76, de testvére válaszolt, 79–76, 31 másodpercünk maradt, amikor időt kértünk. Bognár maradt üresen, ziccerével egy pont volt a különbség, 79–78, és 25 másodperc állt az eredményjelzőn, amikor a DEAC kért időt.

Letámadtunk és sikerült is labdát szereznünk, Cook ziccerével pedig a meccsen először vezettünk Volt még egy támadásnyi ideje a DEAC-nak, az utolsó dobás pedig Dzseletovicsé volt, de a hármasa lejött – ezzel egy óriási csatát nyertünk meg, és bebiztosítottuk a helyünket a rájátszásban!

A középszakaszból még egy meccs van hátra, szerdán 18 órától az Oroszlányt fogadjuk, ha nyerünk, akkor hatodikként jutunk be a rájátszásba.

DEAC–Naturtex-SZTE-Szedeák 79–80 (22–16, 25–15, 15–20, 17–29)
Tippmix férfi kosárlabda NB I./A csoport, középszakasz, középház, 9. forduló. Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok, 300 néző. Vezette: Földházi, Györfy, Sörlei.
DEAC: Kerpel-Fronius G. 4/3, Polyák 14/6, Valerio-Bodon 15/3, Drenovac 15, DZSELETOVICS 29/15. Csere: Gáspár 2. Vezetőedző: Berényi Sándor.
Naturtex-SZTE-Szedeák: PERSONS 29/18, Szatmári 2, Cook 15/9, Bognár 8, Alston 4. Cserék: Davis 15/3, Keller, Balogh, Kerpel-Fronius B. 7/6, Filipovics. Vezetőedző: Simándi Árpád.
Kipontozódott: Alston (36.).

Simándi Árpád: –  Az elején egy picit rányomta a bélyegét a játékunkra a nagy akarás,  hiszen nagyon szerettünk volna ma nyerni, de bebizonyítottuk, hogy vert helyzetből is képesek vagyunk felállni. A srácok ma is megmutatták, mekkora szívük van! Persze, szerencse is kellett ehhez, de azt gondolom, hogy jó csapatnak van szerencséje. A mi klubunk életében óriási dolog, hogy két egymást követő évben is ott vagyunk a rájátszásban, ezét nagyon boldog vagyok!

(Fotó: kosarsport.hu)