Elveszítettük az egyetemi csatát

Bár tíz ponttal is vezettünk a második negyedben, végül vereséget szenvedtünk az NKA Universitas Pécstől.

Balogh Szilárd ugyan átöltözött, de csapatkapitányunk nem lépett pályára az NKA Universitas Pécs elleni egyetemi csatán.

De’Quon Lake kosara nyitotta a meccset, majd felváltva estek a pontok. Durmo kosarával a vendégek vezettek 7–8-nál, de Bognár Kristóf négy pontjával hamar fordítottunk. Nem sokkal később magasemberünk megkapta a harmadik hibáját is, így bár jó formában kezdte a meccset, le kellett ülnie. Woolridge labdaszerzése után száguldott végig, 26–19-re vezettünk, amikor időt kértek a pécsiek. Irányítónk újabb pontjai, majd Locke triplája után kétszámjegyűvé vált az előnyünk, 31–21.
A második negyedben tartottuk a tíz pont fölötti előnyünket, remek ritmusban játszottunk, Woolridge ziccerével 40–29-re vezettünk. Meleg tripláját Zsíros dobta vissza, ám ezt követően megálltunk támadásban – a vendégek folyamatosan közelítettek, 49–45-nél időt kértünk, amikor Durmo egy támadólepattanó után szerzett kosarat. Benke kosara után már csak egy pont volt a különbség, Luzsajics pontjaival pedig már az NKA-nál volt az előny 49–50-nél. Mangjafic kettese után Locke triplája zárta az első félidőt, így 52–52-es döntetlen a félidő.

Lake kosara után két pécsi tripla következett, majd Meleg szerzett egy közelit, de 54–60-nál Mucza szép passzát Lake húzta be, 56–60. Woolridge büntetőivel zárkóztunk, de jött két Manjgafic-tripla, erre legjobbkor válaszolt kintről Mucza, 63–67 a negyed felénél. Négypontos hátrányban voltunk Lake közelijét követően, 67–71-nél Manjgafic felezett a vonalról, 67–72. Woolridge passzát Lake szedte össze, amivel egy labdára jöttünk fel 70–72-nél, majd Locke tempójával egyenlítettünk, 72–72!
Nikolics hármasára Woolridge válaszolt betörésből, 76–77-ről jöhetett a negyed végjátéka. Locke triplája kiperdült, majd Lake-re fújtak faultot, akinek ez volt a negyedik hibája, innen jöhetett a záró játékrész.

Luzsajics triplája jelentette az első kosarat, majd Durmo sportszerűtlen hibája után Woolridge felezett a vonalról, 77–80. Luzsajics tarolta le Woolridge-t, de csak sportszerűtlent kapott, irányítónk pedig egyet dobott be a büntetőiből, 78–80. Durmo zsákolására gyorsan válaszolt Woolridge, 80–82 az utolsó öt perc előtt.
Nikolics büntetőire Locke egy saroktriplával, majd egy tempóval válaszolt, átvettük a vezetést, 85–84-nél időt kértek a vendégek. Meleg kettese után Woolridge kihagyta mindkét büntetőjét, majd Magnjafic állhatott oda háromszor Zsíros faultja után, a vendégek légiósa nem rontott, 85–89-nél kértünk időt, két és fél perccel a vége előtt. Bognár egyet dobott be a két büntetőjéből, majd Nikolics szerzett egy palánkos triplát, 86–92, majd szintén ő dobott be két büntetőt. Nyolcpontos hátrányból próbáltunk még kapaszkodni, de már nem volt visszaút, az NKA Pécs nyerte a meccset.

Nikola Lazics:  – Gratulálok a Pécsnek! Koncentráltabb volt nálunk, és megérdemelten nyert. Nehéz valamit mondani, de ma csak az első félidőben játszottunk jól. A Pécs egy nagyon agresszív játékot játszik, nagy rotációval. Nem csak ma volt erre példa, de a mai meccsen is kulcspillanatokban mindent egyénileg szerettünk volna megoldani. Nehéz védekezni a Pécs ellen, mert nagyon szélesen játszik, mindenki tud dobni kintről, sok hibát követtünk el kommunikációban, váltásban. Rutinos edző vagyok, érzem az edzéseken, hogy nem jó ritmusban vagyunk, ennek több oka van. Nincs Balogh Szilárd és Polányi Kristóf, nagyon kevés az olyan edzés, amikor olyan ritmusban tudunk gyakorolni, mint ahogy játszik például a Pécs. A bajnokság elején mi is ilyen energiával játszottunk. Tudom, hogy Woolridge-nak és Locke-nak egyre nehezebb lesz játszani, mindenki külön taktikát dolgoz ki rájuk. Megpróbáljuk ezt megoldani. Kellemetlen vereséget szenvedtünk, de őszintén: a Pécsnek nagy négy külföldi játékosa, ott van Meleg Gergő, aki posztján a legjobb magyar fiatalnak számít. Komoly infrastruktúrája van, mint a legjobb európai csapatoknak, akkor edzenek, amikor szeretnének – tudtam, hogy nehéz lesz játszani a Pécs ellen. A meccs előtt arról beszéltek, hogy a Pécs egy fiatal csapat, de biztos vagyok benne, hogy mi fiatalabbak vagyunk, mint a Pécs. Rendben, Kovács Péter nem játszott a pécsieknél, de mi nem tudjuk használni Mokánszkit vagy Laluskát, mert még nagyon fiatalok. Megpróbálunk javítani, és visszajönni arra az útra, ahogyan ezt megelőzően játszottunk.

Cohill Eric: – Gratulálok a Pécsnek a győzelemhez, nagyon agresszív és jó kosárlabdát játszottak! Sajnáljuk, hogy nem tudtuk megtartani azt a tízpontos előnyt, amit felépítettünk az első félidőben. Ellenfelünk kivette azokat a játékosokat, akiket ki kell.

Goran Tadics: A Szeged nagyszerűn kezdte a szezont, és most is jól játszanak, gratulálok, amit véghez vittek az előző két hónapban! Azt gondolom, egy játékos hiányzik náluk, hosszú a szezon, nem tudhatod, ki sérül meg, de jó úton jár ellenfelünk. Gratulálok a srácoknak, nagyon keményen küzdöttünk ma, megmutattuk, hogy jól felkészültünk erre a meccsre. Ez az első idegenbeli győzelmünk, ami nagy dolog, folytatjuk tovább a munkát, hiszen hosszú az idény.

Benke Krisztián: Egy fizikális, színvonalas mérkőzés volt. Az első negyedben dominált a Szeged, de vissza tudtunk jönni a meccsbe, utána egy ki-ki mérkőzésen szereztük meg az első idegenbeli győzelmünket, ami nagy skalp számunkra. Reméljük, tovább tudjuk játszani ezt az agresszív védekezést, főleg ilyen jó légiósok ellen, mert gyorsak, dinamikusak, fel kell velük venni a versenyt. További sok sikert kívánok a Szegednek!

SZTE-Szedeák–NKA Universitas Pécs 90–97 (31–23, 21–29, 24–25, 14–20)
Tippmix férfi kosárlabda NB I./A csoport, 9. forduló. Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1500 néző. Vezette: Győrffy, Minár, Jakab.
SZTE-Szedeák: WOOLRIDGE 28, Locke 22/12, Cohill 4, Bognár 12, Lake 14. Csere: Zsíros 7/3, Mucza 3/3, Mayer. Vezetőedző: Nikola Lazics.
NKA Universitas Pécs: Kerpel-Fronius 2, Luzsajics 9/9, Scherer 2, DURMO 28/3, Meleg 14. Csere: NIKOLICS 15/6, Manjgafic 22/9, Lados, Benke 5, Herger. Vezetőedző: Goran Tadics.
Kipontozódott: Lake (40.).

(Fotó: Kamenik Balázs)