Fordulatos meccsen szenvedtünk vereséget a DEAC-tól

Visszajöttünk a nagy hátrányból, de nem sikerült győzelemmel folytatni a bajnokságot.

A meccs előtt köszöntöttük a Kiváló kölykök kupája-győztes U12-es csapatunkat – a DEAC elleni találkozón debütálhatott csapatunkban új légiósunk, Nahziah Carter.

Rosszul kezdtük a meccset, Nikola Lazicsnak hamar időt kellett kérnie, hiszen nyolc debreceni pontra nem volt válaszunk, 0–8-cal kezdődött a meccs. Washington szerezte az első pontunkat, ezzel volt 2–10. A folytatásban is tízpontos hátrányba kerültünk, de a negyed végén megjöttek a tripláink: előbb Person, masj Nicholson, végül Washington volt eredményes kintről, így 18–22-re zárkóztunk.

A második negyedben már át is vehettük volna a vezetést, de 23–24-nél Bognár dobásánál csak büntetők következtek, amik viszont kimaradtak, 23–28-ról kezdhettünk ismét zárkózni, amikor viszont igazán közel kerültünk volna, mindig volt válasza a DEAC-nak. A negyed végére aztán sikerült utolérni ellenfelünket, Washington saroktriplája után csak egy pont volt a hátrány, majd Carter első szegedi pontjaival egypontos előnnyel mehettünk a nagyszünetre.

A félidőben az SZTE-SZRSC PomPom Girls műsorát láthatták a kilátogató szurkolóink.

A harmadik negyed elején Mócsán és Tóth szólt hozzá, gyorsan hét ponttal lépett meg a DEAC, rögtön időt is kértünk 43–50-nél. Ekkor azonban megakadtunk támadásban, miközben védekezésben nem tudtuk tartani a vendégeket: Mócsán egészen lehetetlen helyzetekből is betalált, így ismét kétszámjegyű volt a különbség. 31 pontot kaptunk ebben a tíz percben, és bár próbáltunk zárkózni, de Mócsán triplája zárta le a harmadik negyedet, így 12 pontot kellett ledolgoznunk az utolsó negyedben, 55–67.

Öt perc elteltével nem változott a helyzet, Taylor közelije után 63–75-nél ismét magához hívta tanítványait Nikola Lazics. Innen azonban Person tripláinak köszönhetően mégis élessé vált a végjáték, Roberson tett vissza egy labdát, ami után csak négy pont volt a hátrányunk, 75–79. Washington bedobta mindkét büntetőjét, egyetlen labda volt a különbség, 77–79. A DEAC-ból ekkor viszont Polyák szerzett két olyan extra kosarat, amivel eldőlt a meccs: faragnunk még sikerült a különbségen, de a vereséget már nem tudtuk elkerülni.

Ugyan nagyot küzdöttünk a több mint tízpontos hátrány után, és izgalmassá tettük a végjátékot, de végül vereséget szenvedtünk – a 12 kihagyott büntető igazán fájhat ezen az estén. A következő meccsünkre nem kell sokat várni, szerdán 18 órától ugyanis a Nyíregyházát fogadjuk az újszegedi sportcsarnokban.

Naturtex-SZTE-Szedeák–DEAC 83–86 (18–22, 19–14, 18–31, 28–19)
Tippmix férfi kosárlabda NB I./A csoport, 22. forduló. Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1000 néző. Vezette: Benczúr, Minár, dr. Németh.
Naturtex-SZTE-Szedeák: WASHINGTON 25/9, Polányi, Nicholson 14/3, Bognár 3, Roberson 14. Csere: PERSON 17/12, Kerpel-Fronius 3/3, Balogh 3/3, Carter 4. Vezetőedző: Nikola Lazics.
DEAC: GOVENS 11/3, Neuwirth 5/3, MÓCSÁN 24/12, Garamvölgyi 7/3, Tóth Á. 11. Csere: Scott 4, Gáspár, Taylor 15, Polyák 9/3. Vezetőedző: Andjelko Mandics.
Kipontozódott: Person (40.).

Nikola Lazics: – Gratulálok a DEAC-nak, abszolút jobb volt ma, megérdemelten nyert! Tízpontos hátránnyal kezdtük a meccset, és a harmadik negyedben kaptunk 31 pontot, amiből Mócsán szerzett 15-öt, védekezés nélkül játszottunk ekkor. Kommunikációban sok hibát vétettünk ebben a periódusban. Amikor egy ilyen meccsen ennyi hibát követünk el, azt nagyon nehéz megnyerni, ám még így is volt esélyünk a végén. Ez a mai meccs tipikus példája volt annak, amikor van egy csapat, amelyik önbizalommal, jó ritmusban játszik, mint a DEAC, és van egy másik csapat, amelyiken látszanak a problémák – sajnálom, hogy ma mi voltunk a másik csapat. Nincs sok időnk, szerdán jön a következő, nagyon fontos mérkőzés számunkra. Biztos vagyok benne, hogy jobban tudunk játszani, mint a mai napon. Az alapszakaszból hátralévő néhány meccsen megpróbálunk nyerni, hogy minél jobb formában várhassuk a play-outot. Nagyon köszönöm a szegedi közönség támogatását, ma is mögöttünk álltak, sajnálom, hogy nem sikerült nyernünk.

Kerpel-Fronius Balázs: – Gyakorlatilag csak olyan dolgokból kaptunk pontot, amiket megbeszéltünk a héten. Rosszul kezdtük a meccset, és a harmadik negyedben is volt egy nagy futása a DEAC-nak, amit nem tudtunk megállítani. Egész szezonban az jellemző ránk, hogy amikor a támadás akadozik, akkor általában ez a védekezésünkkel együtt van. Ezt az egyensúlyt kellene megtalálni, hogy ilyenkor még keményebb legyen a védekezésünk, mert e nélkül nagyon nehéz lesz. Megint megmutattuk, hogy tudunk jól kosárlabdázni, tudunk úgy játszani, mint egy csapat, aztán megint volt egy olyan periódus, amikor egyénileg próbáltunk megoldani minden problémát: nem tudunk egyénileg megoldani minden problémát.

Andjelko Mandics: – Fordulatos mérkőzés volt. Az első negyedet kontrolláltuk, majd szétestünk, és az egypontos hátrányunk jónak számított a nagyszünetben ahhoz képest, ahogy a második negyed utolsó öt percében játszottunk. A harmadik tíz percben ismét jól játszottunk, ez kitartott az utolsó negyed első három-négy percére is, majd megint megálltunk, egyszerűen nem értem, miért. Az utolsó három percben az összes pontot második esélyből engedtük a Szegednek, ez nem tudásbeli, hanem akarati tényező, persze értem én, hogy ilyenkor a fáradtság is közrejátszik, de muszáj koncentrálni ilyenkor is. Polyák szerencsés dobásai kellettek, de le tudtuk volna zárni a meccset korábban is, de úgy látszik, mi csak ilyen meccseket tudunk játszani, igaz, most legalább nem volt hosszabbítás… Ebben a csapatban van karakter, amikor nem mennek jól a dolgok, akkor is képesek vagyunk felállni. Zsinórban hat meccset nyertünk, de még csak közeledünk a nyolcadik hely felé. Nehéz időszak vár ránk, sok sikert kívánok a Szegednek a továbbiakban!

Jimmie Taylor: – Egy nagyon kemény, küzdelmes mérkőzés volt. Rengeteg pontot engedtünk második esélyből az ellenfelünknek, így szoros lett a vége, de a legvégéig csapatként küzdöttünk.

(Fotó: Kamenik Balázs)