Győzelem Kecskeméten!

Hét elveszített meccs után nyertünk, drámai végjátékban győztünk a Kecskemét otthonában.

Kecskeméten nyitottuk a 2023-as évet, viszont a péntek esti bajnokin nem debütálhatott még új játékosunk, Kassim Nicholson – visszatért viszont centerünk, Tyler Roberson.

Desmond Washington pontjai nyitották a meccset, majd egy duplánk után egyenlített a Kecskemét 4-4-nél. A folytatásban azonban remek játékot mutattunk, Roberson szorgoskodta a pontokat, majd Wesley Person emelt be egy távolit, így 14-4-nél már tíz ponttal vezettünk, amikor időt kért a Kecskemét. A folytatásban is megmaradt a lendületünk, és már az első negyed végén elértük a harminc pontot.

A második negyedben Roberson szerzett további közelieket, centerünk ellen sokszor csak faultolni tudtak, így nyolc büntetőt is dobhatott – ezekből hetet a helyére is küldött. Person szerzett egy akción belül négy pontot, miután egy sikeres tripláját követően még dobhatott egy büntetőt, 40–23-ra vezettünk ekkora. Roberson a 20 pontot is elérte, majd fontos perceket töltött a kispadon amerikai játékosunk – a különbség azonban így sem csökkent, köszönhetően például Polányi Kristóf dudaszós hármasának. Több mint 70%-al tüzeltünk mezőnyből, és 56 ponttal zártuk az első félidőt, amelynek utolsó megmozdulása viszont Boriszovhoz fűződött, aki két kihagyott büntetőjét követően a lepattanót viszont kosárra váltotta, így 15 ponttal, 56–41-re vezettünk a félidőben.

Person, majd Bognár szerzett egy újabb hármast tőlünk, ezzel már majdnem húsz ponttal, 62–43-re vezettünk, 11 kinti kísérletből hét is a gyűrűben landolt. Dramicsanin távolijával viszont 12 pontra zárkóztak fel a hazaiak egy 7-0-ás futás után, ezt Bognár közelije zárta le, 50–64. Dramicsanin újabb távoliját csapatkapitányunk, Kerpel-Fronius Balázs dobta vissza, leverve ezzel a hazaiak akaratát, hogy tízen belülre zárkózzanak, 53–67. Boriszov közelije után kértünk időt, amikor három perc volt a negyedből, 57–69. A távoliakkal igyekeztek zárkózni a hazaiak, Wittmann trojkáját követően hét pont volt a különbség, de Kerpel-Fronius ziccerével, majd Washington tempójával tízen felülre tudtuk növelni az előnyünket az utolsó negyed kezdetére, 62–73.

Két és félperces kosárcsenddel kezdődött az utolsó tíz perc, amit Klobucar ziccere tört meg, majd Dramicsanin az ötödik távoliját is bedobta, így 67–73-nál kértünk időt. Dramicsanin újra eredményes volt kintről, egylabdás lett a különbség, 70–73, majd Wittmann kiegyenlített 73–73-nál, Dramicsanin tempójával pedig már a hazaiak vezettek. Roberson törte meg a gólcsendünket, több mint öt percen át nem dobtunk kosarat, 75–75. Bognár szerzett egy pokolian fontos triplát faulttal együtt, majd Klobucar felezett a vonalról, amire Washington trojkája érkezett válaszképp, 82–78-ra vezettünk, amikor szűk három perccel a vége előtt időt kértek a hazaiak.

Person majd Karahodzsics párbaja után 44 másodperc maradt az órán, amikor négy ponttal vezettünk. 88–86-os vezetésünknél volt egy nagy védekezésünk, majd Roberson ugyan kihagyta mindkét büntetőjét, de a kecskeméti ziccer is kimaradt. Washington viszont pontosabb volt a vonalról, büntetőivel eldőlt a meccs – végül 92-86-ra nyertünk, így hét elveszített meccs után sikerült nyernünk, és győzelemmel kezdtük az évet.

Kecskemét–Naturtex-SZTE-Szedeák 86–92 (19–30, 22–26, 21–17, 24–19)
Tippmix férfi kosárlabda NB I./A csoport, 15. forduló. Kecskemét, 800 néző. Vezette: Kapitány, Papp, Minár.
Kecskemét: Marques-Townes 6/3, Ivkovics 2, Klobucar 13, DRAMICSANIN 26/18, Karahodzsics 14. Csere: Fazekas, Wittmann 12/9, Boriszov 11/3, Kucsera 2. Vezetőedző: Forray Gábor.
Naturtex-SZTE-Szedeák: Washington 14/3, Person 16/9, Polányi 6/6, BOGNÁR 18/9, ROBERSON 23. Csere: Kerpel-Fronius 11/3, Mayer, Filipovics 2, Balogh 2. Vezetőedző: Simándi Árpád.

Simándi Árpád: – Boldog vagyok, hogy sikerült végre nyernünk. Hosszú negatív szériában voltunk, mint egy falat kenyér, úgy kellett nekünk ez a győzelem. Az első félidőben tökéletesen játszottunk, majd volt egy hullámvölgyünk, de ez nem fontos, mert a győzelem mindennél többet ér. Boldog vagyok, hogy ennyi szegedi szurkoló eljött a meccsünkre, remélem, ez a győzelem lökést ad a későbbiekben.

Kerpel-Fronius Balázs: – Nagyon örülök, mert itt mindig nehéz nyerni! Nagyon ráfért már ez a siker a csapatunkra! Voltak nehéz periódusok a meccsen, a Kecskemét küzdött, tudtuk, hogy így játszanak, és nekünk is volt egy komoly hullámvölgyünk. Talán szerencsénk is volt, talán meg is érdemeltük, de a lényeg, hogy megnyertük a meccset! 

(Fotó: kosarsport.hu)