Hosszabbítás után kaptunk ki az Albától

Hiába az elején összeszedett nagy hátrány, volt esélyünk a győzelemre.

Mégsem teljes kerettel várhattuk az Alba Fehérvár elleni mérkőzést, ugyanis Wirth Ádám bordasérülése miatt hiányzott a péntek esti bajnokiról. Ott volt viszont a héten szerződtetett új légiósunk, Ante Krapic.

Rosszul kezdtük a találkozót, támadásban pontatlanok voltunk, az eladott labdákat pedig kihasználta az Alba, és hamar meglépett tíz ponttal. Az első negyed végére sikerült valamelyest kozmetikázni – és ezt folytattuk a második játékrészben is. Juhos Levente szerezte csapatunk első (és mint később kiderült, egyetlen) hármasát, majd a meccsbe remekül beszálló Kerpel-Fronius Gáspár ziccerével egyetlen pontra faragtuk a különbséget, végül három ponttal vezetett az Alba a szünetben.

A második félidő elején Zeno, majd Cabezas is elsüllyesztett egy hármast – ezzel ismét megnyugodhatott az Alba. Sikerült azonban újból visszajönnünk, de 37-38-nál megint jött Cabezas, majd Freeman nem rontott a büntetővonalról, és dobott egy újabb hármast: a vendégek pontosabbak voltak kintről, ennek is köszönhették kilencpontos előnyüket a negyed felénél. (37-46) Ezt viszont csak egyetlen fehérvári kosár követte a játékrész végéig, így sikerült ismét közel lépnünk ellenfelünkhöz.

47-48-ról vághattunk neki az utolsó negyednek, majd Juhos kosarával először vezettünk a meccsen. 59-58-as vezetésünknél a videóbírózás után mégsem két büntető és labdabirtoklás volt az ítélet nekünk, Nenad Sulovics is technikait kapott a vendégek edzőjéhez, Jesus Ramírezhez hasonlóan – 60-58-nál azonban megint jött egy Alba-tripla, Zeno hármasa után időt kért Andjelko Mandics. 60-61-nél mindössze két másodperc maradt az órán, amikor Kerpel-Fronius Gáspár dobhatott két büntetőt, de csak a második ment be, így hosszabbítás döntött a győztes kilétéről.

A ráadásban ismét jöttek a vendégek kinti dobásai: Zeno a két hármasával gyakorlatilag eldöntötte a meccset, erre nem volt válaszunk. Freeman is eredményes volt kintről, miközben csupán egy triplát szereztünk a meccsen: ennél azonban bosszantóbb a 23 lehetőségből csupán 11 bedobott büntető, aminek nagy szerepe volt a 78-68-as vereségünkben. Ezzel az Alba lépett egyet a középház felé, csapatunkra viszont borzasztóan kemény március vár a háromhetes szünetet követően.

Ami az egyéni teljesítményeket illeti, Juhos Levente és Kerpel-Fronius Gáspár emelhető ki: csapatkapitányunk 22 pontja mellett három lepattanót, egy szerzett labdát és négy kiharcolt faultot szállított négy eladott labdája mellett, míg a fiatal irányító 14 pontot, hét lepattanót és két-két szerzett labdát és gólpasszt jegyzett, négy kiharcolt faultja mellett. Marko Boltics 11 gólpassza ismét kiemelkedő volt, akárcsak a nyolc kiharcolt faultja, viszont csupán négy pontot szerzett, és kihagyott hat büntetőt is. Vágvölgyi Ákos 19 perce alatt 2 pontot és két lepattanót hozott, Alekszandar Ponjavics pedig 8 ponttal és öt lepattanóval zárta a meccset. Ante Krapic 8 ponttal, öt lepattanóval és négy kiharcolt faulttal debütált csapatunkban: ezen az estén az igazi különbséget a büntetők és a triplák jelentették, hiszen az Alba csak hatot, míg mi ennek a dupláját hibáztuk el a vonalról, a kilenc fehérvári hármasra pedig csak egy válaszunk akadt.

Naturtex-SZTE-Szedeák – Alba Fehérvár 68-78 (10-17, 19-15, 18-16, 14-13, 7-17)- hosszabbítás után
Férfi kosárlabda NB I/A csoport, 19. forduló. Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1000 néző. Vezette: Papp P., Praksch, Hervay.
Naturtex-SZTE-Szedeák: Boltics 4, Vágvölgyi 2, Ponjavics 8, JUHOS 22/3, Sulovics 10. Csere: Krapic 8, KERPEL-FRONIUS 14. Vezetőedző: Andjelko Mandics.
Alba:Tóth P. 3, FREEMAN 23/6, Filipovity 9, Lóránt 9, Heath 2. Csere: ZENO 19/12, Cabezas 11/9, Bullock, Keller I. 2. Vezetőedző: Jesus Ramírez.
Kipontozódott: Sulovics (45.)

Kerpel-Fronius Gáspár: – Jobban bírta az Alba a végjátékot, kihasználták a hibáinkat. Sorsdöntő volt a büntetőzés, a végén volt esélyünk nekünk is. Nagy hátrányból kellett visszakapaszkodnunk, a végére elfáradtunk. Az Alba a végjátékban megérdemelten húzta be a meccset.

Andjelko Mandics: – Gratulálok az Albának, de a csapatomnak is gratulálok! Az első negyedben hét eladott labdánk volt, az Alba ellen nem egyszerű tíz pont hátrányból indulni. Egylabdás meccs volt, de borzasztóan büntetőztünk. Sajnálom ezt a mérkőzést, de a következő három találkozó megmutathatja, merre indulhatunk a továbbiakban. Úgy vélem, nekünk kellett volna megnyernünk a meccset. Történt néhány furcsa dolog is a meccsen.

Lóránt Péter: – Nagyon örülünk a győzelemnek, tudtuk, hogy nehéz meccs vár ránk. Meg kellett volna tartanunk az elején szerzett előnyt, de számunkra minden idegenbeli győzelem fontos. A Szedeák is megérdemelte volna a győzelmet, sok sikert nekik a jövőben!

Jesús Ramirez: – Nagyon szoros meccs volt, de ebben a bajnokságban egyik meccs sem könnyű. Akadtak poblémáink védekezésben, de sikerült ezen változtatnunk, és végül nagyon fontos győzelmet arattunk. Tovább kell dolgoznunk, örülök annak, ahogyan ma teljesítettek a játékosaink.

(Fotó: Török János / Délmagyarország)