Hosszabbításos siker Pakson

Tizenkétpontos hátrányból felállva arattuk második idegenbeli győzelmünket.

A Paks otthonában folytattuk a bajnokságot, a keretből Wirth Ádám és Révész Ádám sem volt bevethető, a túloldalon Medve Máté és Eilingsfeld János nem volt ott a paksiaknál – viszont debütálhatott az új amerikai légiós, LaDontae Henton.

7-0-al kezdtünk, Vágvölgyi Ákos hármasa után sikerült meglépnünk, viszont ezt egy 10-1-es hazai roham követte, így gyorsan fordított a Paks. Az atomvárosiak sorra szerezték a triplákat, Henton mellett Trajkovszki és Norfleet is eredményes volt kintről, az öt hármas eredményeképp pedig meglépett a Paks. Faust közelijével a második negyed elején már több mint tíz ponttal vezetett az ASE (27-16), 33-25 után azonban sikerült egyenlíteni, Juhos és Ponjavics hármasa után utolértük a Paksot. Marko Boltics faulttal együtt szerzett kosara után a vezetés is megvolt (39-41), azonban mégsem sikerült előnnyel zárni a szünetet, mert Henton újabb hármasával ha egy ponttal is, de paksi előnyt mutatott az eredményjelző. (44-43)

A harmadik negyed elején gyorsan meglépett tíz ponttal a Paks, Faust büntetői után 53-43-ra vezettek a hazaiak. Állandósulni látszott a tízpontos különbség, Henton a tizenkettedik hazai triplát jegyezte és úgy túnt, az ASE jobb kinti dobásai eldöntik a meccset, ekkor ugyanis 12 ponttal, 64-52-re vezetett a Paks. Kezdtünk visszakapaszkodni, ám a negyedet megint egy paksi trojka zárta, Trajkovszki süllyesztette el kintről, amivel 67-56-ra vezetett az utolsó felvonás előtt az ASE.

Az utolsó negyedet is jobban kezdték a hazaiak, 71-59-nél ismét 12 pontos hazai előnynél kellett időt kérnie Andjelko Mandicsnak. Innen azonban jött hat szegedi pont, Sulovics és Kerpel-Fronius két triplája után Schmidt Béla is időt kért. Négy perccel a vége előtt Vágvölgyi Ákos beütötte az ötödik faultját, majd nem sokkal később Alekszandar Ponjavicsot is elveszítettük, mivel 75-72-nél egy kihagyott ziccere után addig reklamált egy be nem fújt faultot, amíg kiállították. Norfleet ekkor beszórt egy hármast, 80-72-nél úgy tűnt, eldőlt a meccs, azonban Boltics előbb dobott egy triplát, majd Juhos kulcsfontosságú blokkja után Green is eredményes volt kintről, így 80-78-ra zárkóztunk. A paksi támadás után nem született kosár, míg Bolticsot faultolták, így az irányítónk dobhatott kettőt a vonalról. Mivel nem hibázott, így jöhetett a hosszabbítás – 80-80-ról.

A ráadást remekül kezdtük, Boltics kettese majd Green triplája után már öt ponttal vezettünk. Kovács hármasával ugyan zárkózott a Paks, de Boltics újabb remek megmozdulásával, majd a jól beszálló Kerpel-Fronius ziccerével hat pontra, 93-87-re léptünk meg. Innen már nem engedtük ki a kezünkből a meccset: óriásit küzdve, remek csapatjátékot bemutatva szereztük meg második idegenbeli győzelmünket.

Ami az egyéni teljesítményeket illeti, Marko Boltics újabb remek estét produkált: irányítónk 18 pontja mellett hét lepattanót szedett, hat eladott labdája mellett egyszer megszerezte azt, és egészen elképesztő, 17 gólpasszt osztott ki. Legeredményesebb játékosunk Juhos Levente volt, csapatkapitányunk 21 pontos-10 lepattanós dupla-duplát szállított, és volt még három gólpassza is. Tyrell Green tíz pontig és öt lepattanóig jutott, Vágvölgyi Ákos 5 ponttal zárt, míg Nenad Sulovics 16 pontját hét lepattanóval, hat kiharcolt faulttal és négy gólpasszal tette teljessé. A csereként beszállt Alekszandar Ponjavics 12 pontot és öt lepattanót, valamint két gólpasszt tett a közösbe, Kerpel-Fronius Gáspár pedig 12 ponttal, négy lepattanóval és két gólpasszal zárta az estét.

Paks – Naturtex-SZTE-Szedeák 87-94 (23-16, 21-27, 23-13, 13-24, 7-14) – hosszabbítás után
Férfi kosárlabda NB I/A csoport, 16. forduló. Paks, 800 néző. Vezette: Földházi, Frányó, Mészáros.
Paks: Kovács Ák. 7/6, Norfleet 15/9, Faust 13/3, Henton 25/18, Jevtovics 16. Csere: Trajkovski 6/6, Ruják 5/3.Vezetőedző: Schmidt Béla.
Szedeák: Boltics 18/3, Vágvölgyi 5/3, Green 10/9, Juhos 21/3, Sulovics 16/3. Csere: Ponjavics 12/12, Kerpel-Fronius G. 12/6.Vezetőedző: Andjelko Mandics.
Kipontozódott: Vágvölgyi (36.)
Kiállítva: Ponjavics (38.)re

Schmidt Béla: – Gratulálok a Szegednek, megérdemelten győztek! Sajnálom, hogy csalódást okoztunk a szurkolóinknak. Nem egy új problémával állunk szemben, próbálunk rájönni, miért vannak ilyen hullámvölgyeink. A végére szétesett a támadójátékunk, a hibáinkat pedig az ellenfél megbünteti. Ilyen teljesítménnyel nehéz lesz elérni a céljainkat.

Kovács Ákos: – Gratulálok a Szegednek, a végjátékban az összes hibánkat kegyetlenül megbüntették! A végén nem tudtunk kosarat dobni, így nem lehet meccset nyerni, sok butaságot követtünk el. Nagyon csalódott vagyok, mert 30 percig vezettünk, be kellett volna húznunk ezt a meccset. Remélem, tudunk tanulni ebből a meccsből.

Andjelko Mandics: – Gratulálok mindkét csapatnak! Hullámzó meccs volt, jobban kezdtünk, aztán a Paks irányított. Boldoggá tesz, hogy a félidőre ugyan rosszabbul álltunk a triplákkal és a lepattanókkal, de végül mindkettőben nyerni tudtunk. A büntetőink katasztrófálisak voltak, ezt egyszerűen nem értem, ez koncentráció kérdése. Hősnek tartom a játékosaimat, hiszen hárman több mint 40 percet játszottak, igazi csapatjátékkal tudtunk ma nyerni. Boldog vagyok a siker miatt, de okosabban kell játszanunk a folytatásban.

Kerpel-Fronius Gáspár: – Gratulálok a Paksnak, a győzelmünkhöz szerencsére is szükségünk volt. Katasztrófálisan büntetőztünk, de a végén a két büntetővel sikerült hosszabbításra mentenünk. Megmutattuk, mekkora tartás van bennünk.

(Fotó: kosarsport.hu)