Megint egy pont döntött

Ledolgoztuk a több mint húszpontos hátrányunkat, de a meccset a Kaposvár nyerte.

Első hazai bajnokinkat játszhattuk szerdán este, amikor is a Kaposvárt fogadtuk.

Az új idény első szegedi kosarát Tayler Persons szerezte büntetőből, majd nem sokkal később Cooké volt az első mezőnykosár. 3–0-ról azonban zsinórban 12 kaposvári pont következett, Ford egymaga nyolcat pontot szerzett. A hosszú gólcsendet Polányi hármasa törte meg, ezzel jöttünk fel 6–12-re, majd időt is kért Szrecsko Szekulovics. Több dobást is elrontottunk, miközben a Kaposvár jó százalékkal dobott, így már a húsz pontot is átlépték korábbi játékosunk, Csorvási Milán tempója után.

5–0-ával kezdtük a második negyedet, de Csorvási kapott egy ajándék labdát, amivel ismét tíz volt közte: csak pillanatokig, mert Bognár elsüllyesztette a második tripláját is. Feljöttünk tízen belülre, de a negyed felénél már az eddigi legnagyobb különbséggel, 17 ponttal vezetett a Kaposvár Plézer tripláját követően. Ráadásul Justin Alston sem tudta folytatni, centerünk másodjára is kényszerűségből jött le. A lepattanókat is jobban szedte az ellenfelünk, így a félidő utolsó percére az volt a kérdés, húsz ponton belülre tudunk-e jönni. Ez végül nem jött össze, kereken hússzal vezetett a Kaposvár a nagyszünetben, 29–49.

A negyed felének kellett eltelnie, mire valamennyivel közelebb tudtunk lépni: Bognár újabb trojkája után 16 pontra jöttünk fel, időt is kért Nikola Lazics 43–59-nél. Tizennégynél közelebb azonban nem tudtunk zárkózni: olyannyira, hogy Krnjajszki negyedet lezáró dudaszós triplája után 17 ponttal vezetett a Kaposvár az utolsó felvonás előtt.

Csakhogy az utolsó negyedet nagyon megnyomtuk: egy 14–2-es futással máris nyílt volt a meccs, 63–68 volt az eredményjelzőn hat perccel a vége előtt. Sikerült még szorosabbá tenni a meccset, sőt, Cook hármasa után hosszú időt követően már nálunk volt az előny. 75–74. Hilliard azonban hibátlanul büntetőzött, 75–76, de még volt egy támadásnyi időnk és labdabirtoklásunk. Persons tört be, de végül a dobás nem lett jó, így akárcsak a Szolnok otthonában, most is egy ponttal, pontosan ugyanolyan eredménnyel, 75–76-ra kaptunk ki – de mégis mennyiben más meccs volt. Folytatás szombaton a Zalaegerszeg vendégeként.

Naturtex-SZTE-Szedeák–Kaposvár 75–76 (13–26, 16–23, 20–17, 26–10)
Tippmix férfi kosárlabda NB I./A csoport, 4. forduló. Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1000 néző. Vezette: Papp, Mészáros, Török.
Naturtex-SZTE-Szedeák: Persons 18/6, Cook 13/3, Polányi 3/3, Hunt 2, Alston. Csere: BOGNÁR 21/12, Balogh, Keller 13/6, Szatmári, Kerpel-Fronius B. 2, Filipovics 3. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics.
Kaposvár: Hilliard 6, Price 10, Plézer 2, FORD 20/6, Martin 17. Csere: Krnjajszki 5/3, Paár, Puska 3/3, Hendlein 7, Csorvási 6. Vezetőedző: Nikola Lazics.
Kipontozódott: Hunt (33.), Bognár (39.).

Simándi Árpád: – Egyetlen csapat ellen sem lehet így játszani, ahogy mi játszottunk az első félidőben. A második félidőben küzdöttünk, de ez ma kevés volt.

Kerpel-Fronius Balázs: – Nehéz értékelni ezt a mai meccset. Nem tudom, miért alakult úgy az első félidő, ahogy. A Kaposvár a játék minden elemében felülmúlt bennünket az első félidőben, ezen nincs mit szépíteni. Meccs előtt is mondtam, hogy az első hazai meccsek általában nehezek. Görcsösen, nem csapatként játszottunk, ez pedig nem volt ránk jellemző. Oroszországban is azt mutattuk meg, hogy akkor tudunk eredményt elérni, ha csapatként játszunk. A második félidőben mindenki harcolt és odatette magát, büszke vagyok a srácokra, ez egy pozitív dolog még akkor is, ha nehéz bármilyen pozitívumról beszélni egy ilyen meccs után.

Nikola Lazics: – Úgy érzem magam, mintha kikaptunk volna. Ahogy Ford is mondta, az első félidőben minden jól nézett ki, sok könnyű pontot szereztünk, de az utolsó negyedben ismét nem voltunk pályán, akárcsak az Oroszlány ellen. Óriási hullámok vannak a játékunkban, a Szeged sokkal agresszívabb volt a szünet után. Számunkra ez egy nagy győzelem, mert biztos vagyok, hogy akárcsak tavaly, nehéz lesz Szegeden nyerni bárkinek. Gratulálok a tavalyi eredményhez a szegedieknek! Ha valamit szeretnénk elérni ebben a szezonban, akkor javulnunk kell, ha tovább zajlott volna a játék, talán a kórházban kötök ki…

(Fotó: Török János, Délmagyarország)