Megvan zsinórban a negyedik, megsérült a kapitányunk

A harmadik negyedben megszerzett nagy előnyünk kitartott a végéig, legyőztük a Szolnokot.
Zsinórban három siker után a Szolnoki Olajbányászt fogadtuk az újszegedi sportcsarnokban – nem kellett sokat várni a meccs első kosarára, hiszen a feldobás után rögtön Woolridge passzával Bognár futhatott ziccerben. Thomas és Bognár voltak eredményesek a két oldalról, majd jött egy 7–0 a részünkről, és Bognár Kristóf távolijával már 23–20-ra vezettünk. Csakhogy Pongó, majd Eads is bedobott egy triplát, így tíz perc után a vendégeknél volt az előny – ráadásul elveszítettük csapatkapitányunkat, Balogh Szilárd bokasérülése miatt nem térhetett vissza a pályára.

A folytatásban is jól tüzelt kintről az Olaj, de tartottuk magunkat, Lukács távolija után Lake kosaraival zárkóztunk – sőt, 40–40-nél centerünk újabb pontjaival egyenlítettünk. Zsíros hármasával már nálunk volt az előny a félidő utolsó előtti percében, és egy gyors támadás után Locke kosarával 47–44-re vezettünk, de a félidő utolsó megmozdulása Révészé volt. Szereztünk még egy kosarat, de az már időn túl esett, így 47–46-os vezetésünkkel mehettünk szünetre.

Mucza Tamás hármasa nyitotta a második félidőt, majd Locke dobott be egy tempót. Thomas büntetői után Lake dobott be két közelit, 56–48. Négy perc alatt két büntetőt engedtünk a Szolnoknak, majd Bognár tett vissza egy támadólepattanót, amivel tízen felülre nőtt az előnyünk, 12–2-vel kezdődött a harmadik negyed, 59–48-ra vezettünk, amikor időt kért a Szolnok. Bő egy perc telt el, jött öt szolnoki pont, Pongó hármasa után pedig már Nikola Lazics hívta magához csapatát, 59–53. Woolridge szerzett támadólepattanót, és két pontot, de Eads sarokhármasával hat pont volt a különbség, 61–55. Locke két közelijével, majd triplájával újra kétszámjegyű lett az előnyünk, 68–55. 12–0-ás futást produkáltunk, miután Mucza is bedobott egy hármast, 73–55-re vezettünk, amik csak egy perc volt a negyedből. Locke trojkája után húsz volt közte, 76–56, de Lukács közelije volt a negyed utolsó momentuma – ám így is kényelmes előnyből, 76–58-ról várhattuk az utolsó negyedet.

Lukács triplája nyitotta a negyedik játékrészt, majd Bognár megkapta a negyedik hibáját. Révész kosarára Lake válaszolt, centerünk ezzel átlépte a húsz pontot, de közben Zsíros is megkapta a negyedik hibáját. 16 pont volt az előnyünk, amikor még a negyed fele hátravolt, 82–66. Woolridge megnyugtató zsákolásai után azonban Eads roboghatott végig egy eladott labdával, 86–75-nél kértünk időt, amikor három és fél perc volt vissza. Ebben a periódusban sok volt a hiba mindkét csapat játékában, de két perc sem volt vissza, amikor Bognár büntetőjével 89–77-re vezettünk.

Eads kettő plusz egyes akciójával tízen belülre jött a Szolnok az utolsó percre, 89–80. Sőt, Claynél nem fújtak szabálytalanságot a labdaszerzésnél, négy pontra jött fel az Olaj, de Mucza bedobta mindkét büntetőjét, 91–85, szolnoki időkérés, 37 másodperccel a vége előtt. Eads a túloldalon csak egyiket dobta be a vonalról, Locke viszont mindkettőt, ezzel beállította a végeredményt, 93–86.

Ezzel zsinórban a negyedik, ebben a szezonban pedig már az ötödik sikerünket értük el – ebben nagy szerepe volt az ezen az estén tripla-duplát jegyző (20 pont, 16 lepattanó, 10 gólpassz) irányítónknak, Ryan Woolridge-nek.

Legközelebb jövő szombaton, a Körmend vendégeként lépünk pályára, a 17 órakor kezdődő mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

SZTE-Szedeák–Szolnoki Olajbányász 93–86 (23–26, 24–20, 29–12, 17–28)
Tippmix férfi kosárlabda NB I./A csoport, 7. forduló. Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1500 néző. Vezette: Kapitány, Goda, Söjtöry.
SZTE-Szedeák: WOOLRIDGE 20, Locke 22/6, Balogh, BOGNÁR 14/3, Lake 19/3. Csere: Cohill, Zsíros 8/6, Mucza 10/6. Vezetőedző: Nikola Lazics.
Szolnok: Clay 10/6, Pallai, Eads 17/6, Révesz 8, THOMAS 19/3. Csere: Pongó 9/9, Lukács 18/9, Arabo 2, Rudner 3/3. Vezetőedző: Miodrag Rajkovics.

Nikola Lazics: Gratulálok a fiúknak, abszolút megérdemelten nyertünk, főleg annak tükrében, ahogy a második félidőben játszottunk. Az első félidőben voltak problémáink, nem voltunk elég agresszívak, nem elég energiával játszottunk védekezésben. A harmadik negyed talán a legjobb periódusunk volt ebben a szezon, kiválóan védekeztünk, palánk alatt Lake jó ritmusban játszottunk. Jól és szépen kosárlabdáztunk. Ez a negyedik győzelmünk zsinórban, de a szezon korai szakaszában járunk. Őszintén, nem számoltam ezzel, hogy így szerepelünk a szezonban. Ha úgy tudunk játszani, mint ma a harmadik negyedben, biztos vagyok benne, hogy jó eredményt tudunk csinálni. Sajnálom Balogh Szilárd sérülését, de van most tíz napunk a következő meccsig, megpróbáljuk összeszedni magunkat. Köszönöm a közönség támogatását, igazi kosárlabda-hangulatot varázsoltak ide ma este!

De’Quon Lake:Próbáltuk magunkat a meccstervhez tartani a pálya mindkét oldalán, örülök, hogy ez győzelemmel párosult. Az első félidőben egy kicsit lassan kezdtünk, aztán a második félidőben már megfelelő energiával játszottunk támadásban és védekezésben is. A harmadik negyedben különösen jól játszottunk.

Miodrag Rajkovics:Gratulálok a Szegednek! Nagyszerűen játszottak, és legyünk őszinték, ez nem meglepetés! Az én munkám nem az, hogy azzal foglalkozzak, melyik csapatnak mekkora a büdzséje, és azon gondolkozzak, mennyit keresnek a játékosok. A Szeged kiváló játékot mutatott, nekünk ezt tiszteletben kell tartanunk. A meccs előtt azt tanácsoltam a játékosaimnak, hogy ne játszunk ellenfelünk stílusában, próbáljunk a saját játékunkra, saját magunkra fókuszálni. Szerettük volna a lehető legjobban kontrollálni a meccset, de ez ma nem sikerült. Csapdába estünk, mert a Szeged stílusában játszottunk, ebből persze előnyt tudtak kovácsolni. Ahhoz, hogy egy ilyen nehéz mérkőzést meg tudjunk nyerni, be kell dobnunk a büntetőket. Ha az egyik csapat közel 100%-al dobja, a másik pedig csak 50%-al büntetőzik, az eldönthet egy ilyen meccset. Az elmúlt időszak árát, amikor rövid rotációval játszottunk, most fizetjük meg, hiszen ma is három légióssal játszottunk, kettő pedig a padon ül. Remélem, napról-napra, meccsről-meccsre egyre jobban elkapjuk a ritmust, és az idény második felére, a legfontosabb periódusra, a rájátszásra már a lehető legjobb kosárlabdát játsszuk majd.

Lukács Norbert:Gratulálok a Szegednek! Nem sikerült azt a játékot játszani, amit elterveztünk, sok hibával játszottunk, de még így is volt a végén egy kis esélyünk. Visszanézzük, miben hibáztunk, és meg szeretnénk nyerni a következő mérkőzéseket. 

(Fotó: Karnok Csaba)