Minden akadályt leküzdöttek

U20-as csapatunk megvédte bajnoki címét, Kiss Zsolt szerencsésnek érzi magát, hogy ezekkel a srácokkal dolgozhat együtt.

Vasárnap megvédte bajnoki címét az U20-as csapatunk, miután a fiúk a döntőben 75-71-re legyőzték a DEAC-ot, visszavágva ezzel a csoportban elszenvedett vereségért.

– Amikor kialakult, hogy bent leszünk a nyolcas döntőben, csak az a cél lebeghetett a szemünk előtt, hogy megvédjük a címünket – kezdte Kiss Zsolt, az U20-as csapatunk edzője. – Nem azért, mert ne lett volna rá más jelentkező, nagyon jó csapatok jutottak be, színvonalas torna volt, de aki az alapszakasz legtöbb győzelmét szerzi és címvédőként teszi ezt, csak így mehet oda. Mindenki azt mondta, hogy az első meccsünk nem lesz nehéz, de aki látta a Kaszások elleni meccsünket, az tudja, hogy az is egy borzasztó nehéz meccs volt, egy második félidei jó triplasorozatnak volt köszönhető a magabiztos győzelmünk. Onnantól kezdve csak kifejezetten éles meccseket játszottunk, a Honvéd ellen kettő, az elődöntőben hat, a döntőben pedig négy ponttal nyertünk. Csak kalapot tudok emelni a fiúk előtt, hogy ilyen mentális erejük van, hogy ezeket a meccseket behúzták. Nagyon jó társaság, és nem az elfogultság miatt mondom, de megérdemelték ezt az aranyat.

Ahogy arra Kiss Zsolt is rámutatott, a szoros végjátékokból rendre mi kerültünk ki jobban, ez pedig döntőnek bizonyult a torna folyamán.

– Ezeket a meccseket a játékosok nyerik meg a pályán. Simándi Árpival nekünk van elképzelésünk, de nekik kell megvalósítani. Például a döntőben 13 másodperccel a vége előtt egy alapvonali bedobást megszerzett Szatmári Zsombor. Ezek a bravúrok nyerik meg a kiélezett csatákat, ez is a játékosok mentális erejét jelzi, és azt, hogy a fizikai fáradtságon felül tudtak emelkedni.

Idén más lebonyolítás szerint rendezték a döntőt, így négy nap alatt öt mérkőzést kellett játszani a csapatoknak: U20-asaink rögtön kettővel kezdtek csütörtökön, a két győzelem pedig megalapozta a jó folytatást.

– Arra készültünk, hogy az első napon kiadjunk magunkból mindent, igyekeztünk pihentetni a kulcsembereket, a szokásosnál többet is cserélni. Rögtön az első meccsen az alapszakaszunk legeredményesebb pontdobója, Goldring Bence megsérült, ő az elődöntőben összeszorított fogakkal játszott. Nem akarok senkit sem kiemelni, Mayer Ákos Omenakával szemben remekül oldotta meg a feladatát, Varga Ákos is pazar megoldásokat választott, Polányi Kristóf pedig a padról beszállva extázisban védekezett, de mindenkire szükség volt ehhez a sikerhez, így a segítőmre, Simándi Árpádra is, aki sokszor olyan dolgokat lát meg, amiket én nem. A felnőtt csapat edzőjének, Andjelko Mandicsnak is köszönettel tartozunk, hiszen a felnőtteknél edző U20-as játékosokkal sokat foglalkozik.

A csapat jó néhány tagjához hasonlóan így Kiss Zsolt is immáron kétszeres bajnok edzőnek mondhatja magát.

– Édes volt az ébredés hétfőn. Nem gondoltam volna két évvel ez előtt, amikor először beszélgettünk arról a vezetőséggel, hogy én legyek az U20 edzője, hogy két év alatt kétszer meg tudjuk nyerni a bajnokságot. Összetett dolog, mert az alapszakasz után a nyolcasdöntőben is jól kell szerepelni. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ezekkel a fiúkkal dolgozhatok együtt.

Nem csupán az aranyéremben volt hasonlóság a tavalyi és az idei döntő között, hanem abban is, hogy akárcsak 2018-ban Budapesten, úgy idén Szolnokon is a teljes felnőtt csapat a helyszínen szorított a fiataloknak.

– A kispadunk mögött ült a felnőtt csapat, ez nagy erőt ad a srácoknak. Büszke vagyok rá, hogy ilyen összetartó a közösségünk. Az ünneplés csodálatos volt, az öltözőben és a pályán elkezdődött, én egy picit hamarabb abbahagytam ezt, mert tudtam, hogy mikor kell megállnom, és tisztában voltam vele, nekem a regeneráció kicsit hosszabb időt vesz igénybe, mint a srácoknak.

Okos kosárlabda

– Okosan játszottak a fiúk, ezzel emelkedhettünk a többiek fölé. Nagyon intelligens játékot mutattak be, pontosan tudták, mikor mit kell tenniük, és mindig volt válaszuk az adott szituációra, ebben nőhettünk a mezőny fölé – mondta a siker kapcsán a Naturtex-SZTE-Szedeák elnöke, Kardos Péter.

Hozzátette, a keret több játékosa is a felnőtt csapat edzésein vesz részt, ahol nagyon sokat tanulhatnak a játékintelligencia terén is. – Az U20-asok felnőttekhez való bevonása nagyon értékes tapasztalatot és tudást ad, olyan tanulási folyamaton mennek át, ami roppant hasznos az ő karrierjük szempontjából. A csapat magja komoly játéklehetőséget kap az A csoportban is.