Nagyszerű győzelem az Alba ellen!

A második félidőben óriásit küzdve fordítottunk az Alba Fehérvár ellen, és megszereztük negyedik győzelmünket!

Első hazai mérkőzésünket játszottuk a 2023-as évben, a Pick Aréna Ludányi Márton sportcsarnokában az Alba Fehérvár csapatát fogadtuk. Hosszú idő után csak Szatmári Zsombor volt a hiányzónk, a többiekre számíthatott Simándi Árpád vezetőedzőnk.

Nem kezdtünk azonban jól, nyolc székesfehérvári pont indította a meccset, így gyorsan időt is kértünk. Bognár Kristóf szerezte az első kosarunkat, majd belelendültünk: Polányi Kristóf triplájával már nálunk volt az előny 11–8-nál. Ezt sajnos nem tudtuk meglovagolni, az eladott labdákkal pedig élt az Alba, amely a negyed végén így hat ponttal vezetett, 17–23.

Wesley Person betöréseivel azonban zárkóztunk, mi több, 25–25-nél egyenlítettünk is, amikor időt kért az Alba. Kevésbé a védekezésről szóltak a következő percek, a kosárváltásokat követően két perccel a nagyszünetig kellett várni a fordulatra: 32–34-nél nem sikerült egyenlítenünk, DeCosey viszont faulttal együtt dobott be egy közelit, majd Somogyi kosara után már hét ponttal vezettek a vendégek 32–39-nél. A legjobbkor jött Nicholson triplája, azonban Somogyi kosarával már ismét nyolc pont volt a hátrányunk, 35–43. A félidőt Roberson kettese zárta le, így hatpontos hátrányból, 37–43-ról várhattuk a folytatást.

Nagyszerűen kezdtük a harmadik negyedet, Bognár Kristóf három pontjával, majd Roberson pontjaival már közelítettük ellenfelünket. Megjöttek a triplák is, Washington, majd Person szórt be egyet-egyet távolról, amivel 51–49-nél már a vezetést is átvettük a negyed felénél. Remekül védekeztünk, gyors kosarakat szereztünk, Washington újabb kígyózása után pedig már 11 ponttal vezettünk – 60–49 volt nekünk, amikor időt kért az Alba, 23–6-ra vittük ekkor a negyedet. Person büntetőire Vojvoda válaszolt, 62–55-ről jöhetett a negyed utolsó perce – az időkérésünk után. Nicholson tett vissza egy támadólepattanót, majd Washington büntetőzött hibátlanul – 11 pontos előnyről várhattuk a záró negyedet.
Kerpel-Fronius Balázs triplája nyitotta az utolsó negyedet, majd Matthias Zollner kapott technikait, a büntetőt bedobta Washington, így 15 ponttal, 72–57-re vezettünk. Négy fehérvári pont után ismét kosarat szereztünk, Roberson négy pontjával pedig az addigi legnagyobb különbséggel vezettünk, 78–61, időt kért az Alba, amikor alig több, mint 3 perc telt el a negyedből. Két perccel később Washington tette fel Robersonnak alley-oopra, a látványos akció után pedig ismét 17 volt közte. Nem sokkal később Pongó dobott be egy triplát, 83–71-nél így időt kértünk, négy perc volt még az órán. Pongó szerzett labdát, majd csökkentette 10 pontra a különbséget, 83-73. Tíz alá nem engedtük ellenfelünket, majd Washington középtávolijával 85–73-ra vezettünk, másfél perc volt vissza, amikor időt kért az Alba. Innen már nem engedtük ki a kezünkből a meccset, az Alba ugyan benézett tíz alá, de a győzelmünk nem forgott veszélyben – egy fantasztikus második félidei játékkal legyőztük az Alba Fehérvárt, így megszereztük negyedik sikerünket a bajnokságban!

Naturtex-SZTE-Szedeák–Arconic-Alba Fehérvár 87–78 (17–23, 20–20, 31–14, 19–21)
Tippmix férfi kosárlabda NB I./A csoport, 17. forduló. Szeged, Pick Aréna, Ludányi Márton sportcsarnok, 1000 néző. Vezette: Földházi, Papp, Györfy.
Naturtex-SZTE-Szedeák: WASHINGTON 23/9, NICHOLSON 15/3, Polányi 3/3, Bognár 6/3, ROBERSON 18. Csere: Person 15/3, Filipovics 4, Balogh Sz., Kerpel-Fronius B. 3/3. Vezetőedző: Simándi Árpád.
Alba Fehérvár: Pongó Ma. 9/3, Takács Mi. 4, DECOSEY 19, Ford 4, Diong 8. Csere: Somogyi 7/3, VOJVODA 24/6, Philmore 3/3. Vezetőedző: Matthias Zollner.
Kipontozódott: Pongó Ma. (38.).
Simándi Árpád: – Nagyon büszke vagyok a srácokra! Nagy győzelmet arattunk egy nagyon jó csapat ellen. Az első félidőben álmoskásak voltunk, ezzel nem voltam elégedett, nem úgy mentünk ki a pályára, ahogy minden meccsen kellene. A nagyszünet után főleg védekezésben elkezdtük egymásért dolgozni, sok gyorsindításos kosarat tudtunk szerezni, amivel meg tudtuk szerezni ezt a győzelmet. Bár voltak hibáink, de végre jól játszottunk ma, ugyanígy kell dolgoznunk tovább, hogy győzelmeket szerezzünk. Köszönöm a közönség támogatását, nagyon jó hangulatot teremtettek ma is!

Wesley Person: – Lassan kezdtük a meccset, de ez egész szezonban jellemző volt ránk. Akadtak ugyan hibáink a folytatásban is, de gyorsan rendeztük a sorokat. Ahogy fejben összeálltunk, a védekezésünk is jobbá vált, és csapatként küzdöttünk a második félidőben, így egy értékes sikert arattunk.

Matthias Zollner: – Gratulálok a Szegednek! A meccs előtt is azt mondtam a csapatomnak, hogy nehéz meccs vár ránk, mert nehéz olyan csapatok ellen játszanunk, akik ennyit egy az egyeznek. Miért nehéz számunkra ez? Nagyon egyszerű a válasz, mert nekünk nincs ilyen játékosunk. Csapatjátékra építünk, van három magyar válogatott hátvédünk, de más kosárlabdát játszunk. Nekünk nincs olyan játékosunk, aki 175 centi magas, és állandóan egy az egy elleni játékot játszik. Ezáltal nekünk csapatként kell játszanunk. A Zalaegerszeg ellen, és ma a második félidőben is nem azt játszottuk, ami a mi játékunk lenne. Megpróbáltuk az ellenfelünket az ő stratégiájával legyőzni, miközben tudjuk, hogy nekünk nincs ilyen játékosunk. Az a feladatunk, hogy megtaláljuk, hogy miért akartuk ezt tenni. Tudjuk, hogy nem ez a játékunk! Ha a saját utunkat járjuk, akkor sikeresek lehetünk, ha viszont az ellenfelét, akkor ők lesznek sikeresek, ez ennyire egyszerű. Ki kell elemeznünk, hogy miért játszottunk így. Jól dobott ma a Szeged, miközben mi csak 20%-al tripláztunk, és csak nyolc gólpasszunk volt, 10 eladott labda mellett. Ez nem a mi játékunk, gratulálok még egyszer a Szegednek!

Vojvoda Dávid: – Az első félidőben jól játszottunk, jól ment a labda, megtaláltuk az üres helyzeteket, és a védekezésünk is többé-kevésbé rendben volt. A harmadik negyedben úszott el a mérkőzés. Tudtuk, hogy a Szeged mit játszik, de engedtük nekik ezt a gyorsindításos játékot. A védekezésben a visszarendeződésünk nem működött, majd ellenfelünk olyan vérszemet kapott, amiből nem tudtunk visszajönni a meccsbe, végig futottunk az eredmény után. Megérdemelten nyert a Szeged, mi egymás után a második meccsünket veszítettük el. Össze kell kapnunk magunkat, változtatnunk kell egy-két dolgon. Nincs semmi veszve, de még keményebben kell edzenünk, még fókuszáltabbnak kell lennünk, és azokat a hibákat, amiket ezen a két meccsen elkövettünk, ki kell javítanunk. Fontos meccs vár ránk a Körmend ellen, nehéz ezt a mai meccset elfelejteni, de hétfőtől már a Körmendre készülünk, mert több hibázás nem fér bele, ha ott akarunk lenni a legjobb négyben.

(Fotó: Faragó Imre)