Nincs meg az első győzelmünk

Óriási csatában kaptunk ki hazai pályán a Kecskeméttől.

A makói Kálvin-téri általános iskolák is a nézőtéren voltak a Kecskemét elleni, szezonbeli második hazai bajnokinkon: a nézők közül pedig néhány szerencsés Naturtex-ajándékokkal térhetett haza, amit játékosaink osztottak ki a feldobást megelőzően.

5-0-al kezdtünk, azonban a Kecskemét gyorsan ledolgozta hátrányát: sőt, Djuraszovics tripláival hamar el is lépett a vendégcsapat, a lilák légiósa három triplát is jegyzett az első negyedben. Ahogy az várható is volt, borzasztóan fizikális meccset játszott a két csapat – ám a Kecskemét a tripláknak köszönhetően meglépett, ehhez azonban kellett az is, hogy több büntetőt is kihagyjunk az első negyedben.
A második játékrészt jobban kezdták a vendégek, több könnyű kosarat is szereztek, gyorsan időt kért Andjelko Mandics. Thomas triplája után először volt tíz pont a Kecskemét előnye: támadásban több hibát is elkövettünk, amit viszont ellenfelünk kihasznált. Gyorsan megfeleztük a különbséget, két perccel a nagyszünet előtt már a Kecskemét kért időt 36-41-nél. Közel álltunk a fordításhoz is, de ekkor jött Djeraszimovics hármasa, ami a kecskeméti hetedik pontos távoli kísérlet volt – így négypontos hátrányban voltunk a szünetben, de ha pontosabbak vagyunk a vonalról, ez másképp nézett volna ki, hiszen nyolc büntetőt is elhibáztunk az első félidőben.
Maradt a szoros meccs a folytatásra is, a harmadik negyedben akár a vezetést is átvehettük volna, de ekkor lejött Ante Krapic távolija – majd jött egy 5-0-ás vendég roham többek között Wittmann hármasával, így 50-56-nál kért időt Andjelko Mandics. Egyenlíteni már sikerült, de a vezetést nem tudtuk átvenni – a hullámvasút pedig folytatódott, mert 56-56 után ismét hét ponttal lépett meg a Kecskemét, de szerencsére Balmazovics negyedzáró trojkájával döntetlenre mentettük a negyedet, így az utolsó tíz percre is négypontos hátrányt kellett ledolgoznunk.
Ehhez újból közel álltunk, de 66-67-nél Vukcsevics hibáját nem tudtuk kihasználni: nyolc másodperc alatt nem hozta át a labdát a Kecskemét a térfélen, viszont a mi támadóidőnk is lejárt dobás nélkül. Djeraszimovics hatpontos előnyhöz juttatta a Kecskemtet az utolsó öt percre. Sőt, már csak három perc volt hátra, amikor ismét tíz ponttal, 79-69-re vezetett a Kecskemét – roppant nehéz helyzetbe kerültünk Lewis kosara után.
Naturtex-SZTE-Szedeák – Kecskemét 77-86 (18-21, 23-24, 22-22, 14-19)
Férfi kosárlabda NB I/A csoport, 3. forduló. Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1200 néző. Vezette: Praksch, Söjtöry, Rácz Zs.
Szedeák: MILISZAVLJVEVICS 16/6, Wirth 5, Balmazovics 13/9, Krapic 16/3, ASBURY 23. Csere: Kerpel-Fronius B. 3/3, Kerpel-Fronius B., Olasz. Vezetőedző: Andjelko Mandics.
Kecskemét: Wittman 13/9, Thomas 11/3, DJERASZIMOVICS 25/15, Djuraszovics 14/9, KARAHODZSICS 19/3. Csere: Vukcsevics, Lewis 4, Kucsera, Révész. Vezetőedző: Forray Gábor.
Andjelko Mandics: – Csalódott vagyok, mert 12 büntetőt is elhibáztunk, lepattanózásban is felülmúlt minket a Kecskemét. 66-67-nél öt támadást is elrontottunk, a Kecskemét pedig rutinosabb csapat annál, hogy ezt ne használja ki. Mindenképpen javulnunk kell a folytatásban.
Forray Gábor: – Büszke vagyok a csapatomra, mert emberfelettit nyújtott a mai mérkőzésen. Kulcsemberünket veszítettük a találkozó elején, de csapatként küzdöttünk, kulcspillanatokban pedig jobb döntéseket hoztunk, mint ellenfelünk.
Fotó: Faragó Imre.