Óriási csatában maradtunk le a play-offról

Tizennégy pontos hátrányból is visszajöttünk, de a végén a DEAC volt a pontosabb. Ezzel eldőlt, hogy a play-outban folytatjuk.

A képlet egyszerű volt: amelyik csapat megnyeri az alapszakasz utolsó fordulójában lejátszott mérkőzést az újszegedi sportcsarnokban, az biztosan bent van a bajnoki negyeddöntőben.

Drenovac öt pontjával kezdődött a meccs, majd Noah Locke szerezte az első pontjainkat büntetőből. Williamson triplájával már 11–4-re vezetett a DEAC, de innen sikerült hamar felzárkóznunk, Bailey hármasa után csak két pont volt a hátrányunk, 15–17. Ryan Woolridge kettő plusz egyes akciója zárta a negyedet, de így is a DEAC állt jobban tíz perc után, 18–23.

Két vendégkosárral indult a második negyed, és a vendégeknek jobban is ment a támadás: 25–33-nál kértünk időt. Ezt követően egy 6–0-ás futás következett a részünkről, rögtön időt is kértek a debreceniek. Bailey kettő plusz egye után egyetlen pont volt a különbség (34–35), de Williamson tripláinak köszönhetően megtartotta előnyét a hajdúsági gárda. A félidő végére viszont Mócsán kosara után az addigi legnagyobb, kilencpontos különbség alakult ki, 41–52-vel mehettek a csapatok a nagyszünetre.

Mócsán triplájával kezdődött a harmadik negyed, majd Garamvölgyi szerzett egy kettest, amivel 14 pontra meglépett a DEAC, de Locke egy triplával válaszolt. Csakhogy Drenovac visszadobta, de Mucza tempójával 47–59-ről folytatódhatott a meccs. Woolridge faulttal együtt szerzett kosarat, majd a büntetőjét is bedobta, 50–59. Nem a védekezésről szóltak a meccs ezen pillanatai, gyorsan estek a kosarak mindkét oldalon – a negyed felénél azonban Edwin közelije után ismét 14 pontos hátrányban voltunk, 54–68-nál kértünk időt.

Bailey triplája, majd Ryan betörése után tíz ponton belülre jöttünk 61–69-nél, és hiába álltunk hasonló különbséggel az utolsó két perc előtt, Lake támadófaultja után Drenovac dobott be egy közelit, így ismét tíz volt a hátrányunk, 63–73. Mucza Tomi is betalált faulttal együtt, 66–73 után azonban Buljevic kihagyta mindkét büntetőjét, innen jöhetett a negyed utolsó perce. Bognár Kristóf egyet dobott be a vonalról, Drenovac tempóval válaszolt, 67–75. Bognár dobhatott ismét két büntetőt, miután Woolridge kosarát nem adták meg, ezúttal mindkettőt bedobta, és ugyan még volt egy triplalehetőségünk a hátralévő három másodperc alatt, mivel labdát szereztünk, de Mucza Tomi távolija egy picit hosszú lett, 69–75-ről jöhetett az utolsó tíz perc.

Mucza kettese, majd Bailey triplája volt a negyedik negyed első percének eseménye, máris nyílt a meccs, 74–75-nél kért időt a DEAC! Edwin válaszolt, majd 74 –77-nél befagyott az eredményjelző. A kosár nélküli perceket Drenovac törte meg, de Zsíros egy hármassal válaszolt, 77–79. A negyed felénél is egylabdás különbségen álltunk Locke két büntetője után, 79–81. Az egyenlítés, vagy a vezetés megszerzése nem sikerült –egy perccel később Tadics jegyezte a tizedik debreceni hármast, amivel hétpontos hátrányban voltunk, 79–86-nál kért időt Simándi Árpád, amikor négy perc volt még az órán.

Bognár közelije után óriási küzdött a labdáért, majd Baileyt játszotta meg, aki ismét beszórta a triplát: 84–86, debreceni időkérés. Williamson szerzett egy sarokhármast, amire Zsíros felelt Bailey támadólepattanója után, 86–89. Fontos támadólepattanókat szedett a DEAC, majd Williamson kosara már időn túl esett, majd Woolridge állhatott a vonalra: viszont mindkettőt kihagyta. Locke viszont egyenlített a hármasával, de 29 másodperccel a vége előtt Drenovac is dobott egy triplát. Ezt megvideózták, de maradt a tripla, és időt kértünk 89–92-nél. Drenovac faultja után Ryan büntetőzhetett ismét, de csak egyet dobott be, 18 másodperc maradt az órán, 90–92. Gyors két faultunk után Edwin is büntetőzhetett: ő viszont nem rontott, 90–94. Locke is a vonalra állhatott, de felezett, majd Mócsán büntetői következtek: az ő keze sem remegett meg, így végül öt ponttal, 91–96-a nyert a DEAC.

Ezzel eldőlt, hogy a hajdúságiak jutottak be a rájátszásba, mi pedig a play-outban folytathatjuk, ahol a 11. helyről, és így 4 pontról indulunk. A hátralévő időszakban az Oroszlány, a Körmend, a Paks, a Kecskemét és a Kaposvár lesznek az ellenfeleink, de április első hétvégéjén Budapesten a Magyar kupa négyes döntőjében lépünk pályára, az elődöntőben a Falco lesz az ellenfelünk szombaton 17 órától a budapesti BOK-csarnokban.

SZTE-Szedeák–DEAC 91–96 (18-23, 24-28, 27–24, 22–21)
Tippmix férfi NB I./A csoport, 26. forduló. Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1500 néző. Vezette: Praksch, Nagy V., Németh.
SZTE-Szedeák: WOOLRIDGE 19, Locke 19/9, Cohill, Bognár 7, Lake 12. Csere: Balogh 5/3, Zsíros 5/3, Mucza 7, Bailey 17. Vezetőedző: Simándi Árpád.
DEAC: EDWIN 16, Neuwirth, DRENOVAC 27/9, Buljevic 4, WILLIAMSON 21/12. Csere: MÓCSÁN 19/9, Garamvölgyi 3, Tadics 3/3, Várszegi 3/3. Vezetőedző: Andjelko Mandics.
Kipontozódott: Edwin (40.).

Simándi Árpád: – Igazi egylabdás meccs lett a végére, nagy nehézségből jöttünk vissza. Nagyon rosszul védekeztünk az első félidőben, a szünet után nagy energiával játszottunk. Ötpontos vereségnél lehet hogy furán hangzik, de ez egy klasszikus egylabdás meccs volt. Nagyon jól játszott a Debrecen, gratulálok nekik! Emelt fővel mehetünk ma haza, mindent megtettünk, a csapat negyven percen keresztül küzdött és harcolt. Sajnálom, hogy nem sikerült a győzelem, de meg kell próbálnunk összekaparnunk magunkat, hiszen jövő héten ott a kupa, majd kezdődik a play-out, és meg kell próbálnunk a lehető legjobb eredményt elérnünk. Szenzációs volt a közönség, sajnálom, hogy így alakult, de remélem legközelebb is jönnek, és szorítanak a csapatért.

Bognár Kristóf: – Gratulálok a Debrecennek! Az elején fókuszáltabbak voltak, és ki is építettek egy nagyobb előnyt, ami után végig futottunk. A második félidőben nagyobb energiákat mozgósítottunk, és meccs kerekedett belőle. Egálnál nagyon fontos triplát dobott Drenovac, ha az nincs, akkor másképp is alakulhatott volna, de a volna ugye nem játszik… Nagyon köszönjük a szurkolóinknak, hogy ennyien kijöttek, és próbáltak segíteni! Nehéz időszak következik számunkra, de szeretnénk minél előkelőbb helyen végezni.

Andjelko Mandics: – Hála a jóistennek, hogy nyertünk! Sok dolgot elrontottunk ebben a szezonban, de sokszor fel is álltunk ezekből. Nagyon örülök, hogy nyertünk, és ott vagyunk a rájátszásban, de sajnálom, hogy ez pont a Szeged ellen kellett, hogy eldőljön, de ilyen a sport. Csapatként a szezon legjobb meccsét játszottuk ma, amit lehetett, azt kontrolláltuk ma. Egész mérkőzésen vezettünk, tudtuk, hogy a Szeged mennyire veszélyes csapat, de végül sikerült nyernünk. Most másfajta munka vár ránk. A szezon elején azt terveztük, hogy előrébb lépjünk a tavalyi évhez képest, ez megvan, bár a pályaelőnyt nem sikerült megszerezni, de ez a mi hibánk. Mindent meg kell próbálni a play-offban, hogy minél jobban szerepeljünk. A mai meccs mindkét fél részéről egy igazi play-off meccs volt, és köszönöm a szurkolóknak, hogy elkísértek bennünket, és gratulálok a szegedi szurkolóknak is, mert remek atmoszférában játszhattunk ma!

Garamvölgyi Ákos: – Az utolsó pillanatig teljesen kiélezett mérkőzést játszottunk a veszélyes Szeged ellen. Nagyon örülünk a győzelemnek, hiszen ott vagyunk a play-offban! Köszönjük a szurkolóinknak, hogy elkísértek minket, remek hangulatú meccs volt, a hazai szurkolók is kitettek magukért. Büszke vagyok arra, hogy csapatként tudtunk játszani.

(Fotó: Kamenik Balázs)