Szoros csatában kaptunk ki a bajnok otthonában

Az utolsó percekben dőlt csak el a szolnoki meccsünk.

Továbbra sem számíthattunk a sérüléssel bajlódó Wirth Ádámra, a többiek bevethetőek voltak a közel sem könnyűnek ígérkező, Szolnok elleni idegenbeli mérkőzésen.

Sok hibával kezdett mindkét együttes, az Olaj szerezte meg a vezetést, és pár pontos előnyét őrizte is. A második negyedet egy 7-0-s futással kezdtük, Juhos Levente és Alekszandar Ponjavics kosaraival 17-13-ra vezettünk. Ezt azonban egy 10-0-s futás követte a szolnokiak részéről, így a címvédő hamar visszavette előnyét. Luksa Andric büntetőivel tízpontos előnyre tett szert a Szolnok, a félidő utolsó percei egyértelműen a hazaiak voltak, majd alig egy másodperccel a nagyszünet előtt még az új szerzemény, Nemajna Milosevics is betalált egy alapvonalról bedobott labda után, így az addigi legkomolyabb, 12 pontos előnnyel vonulhatott pihenőre Dragan Alekszics együttese.

A harmadik negyed első percében elveszítettük Marko Bolticsot, miután irányítónk rosszul fogott talajt, így le kellett cserélni – és mint később kiderült, nem is tudott visszajönni a pályára. Ennek ellenére is jól kezdtük ezt a játékrészt is, egy 10-2-s periódust követően eltűnt a Szolnok előnye. 34-32-nél nem sikerült egyenlíteni, ekkor jött Vojvoda Dávid, a hazaiak klasszisa pedig hátára vette csapatát, és kosaraival újra megnyugodhatott az Olaj. A negyed utolsó öt pontját mi szereztük, miután a remek estét produkáló Ponjavics, valamint Sulovics triplájával két pontra jöttünk fel a zárás előtt. (44-42)

Alekszandar Ponjavics aztán egalizált is, de mivel kimaradt a büntetője, nem tudtuk átvenni a vezetést. 48-47-nél megint jött a Szolnok, Airington tiszta triplájával ismét picit meglépett az Olaj, de Ponjavics újabb hármasával újra ott voltunk ellenfelünk nyomában. Green középtávolijával vezettünk is (55-56), azonban Vojvoda bedobott két büntetőt, majd egy gól plusz jó akcióval ismét vezetéshez juttatta övéit. 60-56 után már kényszerhelyzetben voltunk, és már csak egy perc volt hátra – innen csak egy kosarat tudtunk szerezni, míg Vojvoda Dávid keze ezúttal sem remegett meg a büntetőknél, így végül a Szolnok hat ponttal győzött – ugyanakkor nagyot küzdött csapatunk, ez a játék mindenképp pozitív lehet a szerdai, Kaposvár elleni fontos találkozó előtt.

Ami az egyéni teljesítményeket illeti, a legjobbunk ezen az estén Alekszandar Ponjavics volt: légiósunk 21 pontja mellett négy lepattanót, hat kiharcolt faultot, egy szerzett labdát és egy asszisztot is fel tud mutatni, pontokban pedig csak Vojvoda termelt nála többet a mezőnyből. Szintén jó estét zárt Vágvölgyi Ákos, aki nyolc pontja mellett ugyanennyi lepattanót jegyzett, amit hat gólpasszal tett teljessé. Tyrell Green 9 pontig és hat lepattanóig jutott, Nenad Sulovics 7 pontot, öt lepattanót és négy gólpasszt, valamint hét kiharcolt faultot tett a közösbe, Juhos Levente hét pontig és öt lepattanóig, míg Marko Boltics két gólpasszig jutott. A cserék közül Kerpel-Fronius Gáspár hat pontot és öt gólpasszt hozott, míg Révész Ádám nem jegyzett pontot.

Szolnoki Olaj KK – Naturtex-SZTE-Szedeák 64-58 (13-10, 19-10, 12-22, 20-16)
Férfi kosárlabda NB I/A csoport, 14. forduló. Szolnok, Tiszaligeti sportcsarnok, 1500 néző. Vezette: Kapitány, Praksch, Goda.
Szolnok: Kovács P. 5/3, Benke 2, VOJVODA 23/6, Sz. Milosevics 6, Tóth Á. 6. Csere: Andric 9/3, Airington 9/3, N. Milosevics 4, Rowsey. Vezetőedző: Dragan Alekszics.
Szedeák: Boltics, Vágvölgyi 8, Green 9, Juhos 7/3, Sulovics 7/3. Csere: Kerpel-Fronius 6, PONJAVICS 21/9, Révész. Vezetőedző: Andjelko Mandics.

Dragan Alekszics: – Sok játékosunk sérült volt, nem tudtunk rendesen edzeni, ezért normális, hogy rosszul játszottunk támadásban. A legfontosabb, a védekezésünk rendben volt, ennek köszönhetjük a győzelmünket.

Vojvoda Dávid: – Nehéz meccsen vagyunk túl, de a lényeg a győzelem. Nem vagyunk megelégedve a játékunkkal, akadoznak a támadásaink az elmúlt hetekben, 64 pont lehet hogy nem lesz elég legközelebb. Nem emlékszem, mikor hagytunk ennyi dobást utoljára. A későbbiekben jobban kell játszanunk céljaink eléréséhez.

Andjelko Mandics: – Gratulálok a Szolnoknak! Ellenfelünk jobb volt a végén, de a saját játékosaim előtt is le a kalappal, mert óriásit küzdöttek ma. Mindenki, aki játszott, maximumot nyújtott, ez ma ennyire volt elég. Bosszant a kilenc kihagyott büntető, így idegenben nagyon nehéz nyerni. Pillanatnyilag ez volt a legtöbb tőlünk, kezdünk jobb formában lenni, még ha ez most két vereségben is mutatkozik meg, de nekünk a következő meccsek fontosak. Ha így játszunk, biztos vagyok benne, hogy jönni fognak az eredmények.

Kerpel-Fronius Gáspár: – Gratulálok a Szolnoknak! Nagyon pozitív, hogy negyven percig a sarkukban voltunk, mindenki maximálisan odatette magát. Boltics kiválása ellenére sem adtuk fel a meccset, ennyi volt ma bennünk.

(Fotó: kosarsport.hu)