Vereséggel kezdtük a playoutot

Nem sikerült az első meccs, kikaptunk az ASE-tól.

Bokasérülése miatt Brendan Bailey kihagyta a Paks elleni playout-nyitányt, a túlodalon viszont mindenki bevethető volt, öt légióssal állt fel az ASE.

Négy büntetővel kezdtünk, Bognár Kristóf, majd Cohill Eric is pontos volt a vonalról, majd nem sokkal később 7–2-re vezettünk, innen azonban Sövegjárta triplája után már a vendégeknél volt az előny 7–9-nél. Nem sokkal később ötpontos hátrányba kerültünk Sövegjártó közelije után, így 11–16-nál időt kértünk. De’Quon Lake vezérletével eltüntettük a különbséget, centerünk hamar elérte a tíz pontot, az első tíz perc pedig 20–20-al zárult.

Bognár, majd Mucza kosarával kezdődött a második negyed, majd Bognár kétszer is nagyszerű megmozdulás végén talált be, 30–24, paksi időkérés. Pillanatok alatt eltűnt ez a különbség is, Clarence közelijével már döntetlen volt 32–32-nél. Noah Locke jegyezte az első hárompontosunkat a meccsen, amivel 41–36-ra vezettünk, csakhogy innen csupán egy kosarat szereztünk a félidőig, a paksiak viszont 11 pontot – a legvégén Kassim Nicholson ugyan kihagyta a második büntetőjét, de Clarence-é lett a támadólepattanó, aki beejtette közelről, 43–47 a nagyszünetben.

Bár paksi kosárral kezdődött a második félidő, két gyors támadással válaszoltunk erre, 47–49. Felváltva estek a kosarak, nem a védekezésről szólt a mérkőzés ezen periódusa, a négypontos hátrányunkat nem tudtuk csökkenteni, hiszen a Paksnak mindig volt válasza, a 24. percben 53–57. Egy perccel később Nicholson dobott egy triplát a sarokból, amivel kilencpontos hátrányba kerültünk, 55–64-nél rögtön időt is kértünk.

Nem mentek a triplák, ellenben Clarence vitte be a túloldalon, kétszámjegyűvé vált a hátrányunk, 55–66. Lake bedobta a két büntetőjét, Clarence viszont a triplát a túloldalon, majd Nicholson tempója után már 14 ponttal álltunk rosszabbul a negyed utolsó két percére fordulva, 57–71. Bár megvoltak a lehetőségeink, hogy tízen belülre jöjjünk, végül 63–73-ról várhattuk az utolsó tíz percet.

Továbbra sem jöttek a tripláink, Sövegjártó a sarokból viszont bedobta, akárcsak Nicholson középtávolról, így két perccel a negyed kezdete után időt kértünk, 65–78. A folytatásban is nehezen találtuk a ritmust, négy perccel a vége előtt 12 pontra jöttünk vissza Balogh Szilárd ziccere után, 74–86-nál kért időt a Paks. Nem tudtuk szorossá tenni a végét, rengeteg hibával játszottunk, és csupán a meccs legvégén érkeztek meg a hármasaink, így a Paks 15 ponttal győzött.

Folytatás szerdán, a Körmend vendégeként.

SZTE-Szedeák–Atomerőmű SE 81–96 (20–20, 23–27, 20–26, 18–23)
Tippmix férfi kosárlabda NB I./A csoport, playout, 1. forduló. Szeged, 1000 néző. Vezette: Győrffy, Ádám, Lengyel.
SZTE-Szedeák: Woolridge 16, Cohill 3, Locke 13/6, Bognár 8, LAKE 21. Csere: Balogh 11, Mucza 6, Zsíros 3/3. Vezetőedző: Simándi Árpád.
Atomerőmű SE: IHRING 13, Géringer, NICHOLSON 20, CLARENCE 24/3, Knowles 6. Csere: Dorogi 10, Kucsora, Eilingsfeld 7/3, Sövegjártó 8/6, Wooten 6, Kékesi, Pajor. Vezetőedző: Sebastjan Krasovec.

Simándi Árpád: – Emocionálisan nagyon nehéz felpörögni egy ilyen hétvége után. Az első félidő nagy részében ha nem is játszottunk jól, de kontrolláltuk a mérkőzést, aztán a második negyed legvégén elveszítettük a ritmust. Félidőben próbáltunk változtatni a védekezésben, de innentől kezdve csak futottunk az eredmény után. Nagyon rossz százalékkal dobtunk, szerintem ebben a szezonban nem volt ilyen, hogy csak három triplát dobtunk volna, abból is kettőt az utolsó másfél percben. Tanulnunk kell a hibáinkból, szerdán meg kell próbálnunk kijavítani ezeket, és minden energiánkkal arra fókuszálni, hogy nyerjünk Körmenden. Köszönöm a szurkolók buzdítását, ma is itt voltak mellettünk, remélem, a szezon hátralévő részében is kitartanak mellettünk!

Balogh Szilárd: – Tudtuk a meccs előtt is, hogy nehéz lesz felpörögni erre a meccsre és nagy energiákkal játszanunk. Az elején még tudtuk tartani magunkat, követtük a megbeszéltéket, de a végére elfogyott a koncentrációnk, a védekezésünk teljesen szétesett. Ebből fakadóan nem voltak gyorsindításaink, nem tudtunk könnyű pontokat szerezni, a saját dolgunkat nehezítettük meg. Rengeteg hibával játszottunk, ezt a Paks végig kihasználta. Kicsit úgy érzem, saját magunkat vertük meg, de nincs idő siránkozni, megyünk Körmendre és próbálunk javítani.

Sebastjan Krasovec: – Először is gratulálok a Szegednek a kupában mutatott teljesítményéért! Érződött, hogy fáradtak az elmúlt hétvége után, de ettől függetlenül nagy siker a mai győzelem számunkra. Csapatként értük el ezt a győzelmet, mindenki hozzátett valamit, ebben a szezonban pedig minden idegenbeli győzelem nagyon sokat jelent. Próbálunk a mai teljesítményre építkezni, de szerdán már egy fontos meccs vár ránk a Kaposvár ellen.

Elijah Clarence: – Nagyszerű győzelmet arattunk, ez pedig különösen jó érzés az elmúlt két hét munkája után. Csapatként játszottunk, megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek, remélem, ebből tudunk erőt meríteni a folytatásra is.

(Fotó: Kamenik Balázs)