Vereséggel kezdtük az elődöntőt

A Falco védekezésére nem találtunk ellenszert.

Fennállásunk első bajnoki elődöntőjére készülhettünk szombaton este, a Falco KC Szombathely otthonában kezdtük meg a három győzelemig tartó párharcot.

Dickey szerzett gyorsan hét pontot, miközben Brown már a második hibáját is összeszedte: a Falco pedig Perl közelije után hat ponttal meglépett, 17-11-nél kértünk időt. Nem tudtuk lelassítani a szombathelyiek játékát, Perl triplájával a tízpont is megvolt, Kerpel-Fronius Balázs büntetőjével végül kilencpontos hátrányban voltunk tíz perc játék után.

A második negyedben egymás után szereztünk három triplát, ennek is köszönhetően gyorsan felzárkóztunk: Govens ekkor megszórta magát, és büntetőit követően már csak két pont voltunk 45-43-nál. Ezt követően azonban nem tudtunk már több pontot szerezni a negyedben, a Falco pedig nyolcat tett rá, így a nagyszünetre tízpontos hátrányban voltunk, 53-43. A hazaiak védekezése jobban működött, ráadásul a labdára is nagyon vigyázott a Falco, hiszen az első félidőben csak egyszer adta el azt.

A folytatásban is jobban működött a Falco védekezése, nehezen találtunk tiszta dobóhelyzetet, leindításból pedig nem tudtunk kosarat dobni. A harmadik negyed közepén ráadásul Brown egy támadóhiba után megkapta az ötödik faultját, így ő kipontozódott. A hazaiak kontrollálták a meccs ritmusát, ráadásul az extra dobások is beestek a Falcónál, mint Keller Ákos triplája. A negyed végére így már húsz pont fölé tornázták az előnyüket, nem tudtunk újítani és igazán közel kerülni. Támadásban nem tudtuk elkapni ekkor sem a fonalat, a Falco jobban triplázott, jóval több gólpasszal állt és eladott labdái sem voltak.

A negyedik negyedre így már eldőlt a meccs, a Falco védekezésére nem találtunk választ, így végül 109-81-re nyert a szombathelyi csapat, és 1-0-ra vezet a párharcban. Folytatás kedden, az újszegedi sportcsarnokban.

Falco KC Szombathely–Naturtex-SZTE-Szedeák 109–81 (28–19, 25–24, 34–22, 22–16)
Tippmix férfi kosárlabda NB I./A csoport, elődöntő, 1. mérkőzés. Szombathely, Arena Savaria, 800 néző. Vezette: Győrffy, Tözsér, Söjtöry T.
Falco: ANDERSON 19/15, Váradi 13/3, BENKE 16/6, Bruinsma 12/3, Keller 6. Cserék: BARAC 16, Kovács B., Dancsecs, PERL 25/3, Doktor 2. Vezetőedző: Gasper Okorn.
Naturtex-SZTE-Szedeák: Kerpel-Fronius G. 1, GOVENS 28/12, Brown 4, Dzseletovics 10/6, DICKEY 17. Cserék: Olasz, BOGNÁR 16/6, Mayer, Keller I. 2, Kerpel-Fronius B. 3/3. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics.
Kipontozódott: Bruinsma (35.), ill. Brown (25.).
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Falcónak.

(Fotó: Unger Tamás)